Inenten

Na langdurig onderzoek is komen vast te staan dat sommige delen van de inentingscocktails die we aan kat en hond geven langer werken dan een jaar. Daarom is het mogelijk het entschema voor VOLWASSEN dieren aan te passen.

Entschema voor de hond

Het entschema voor de hond gaat er als volgt uitzien.

  • 6 weken: pupenting hondenziekte en parainfluenza (kennelhoest virus)
  • 9 weken: parvo en weil enting
  • 12 weken: grote cocktail (hondenziekte, leverziekte, parainfuenza, parvo en weil)

Vanaf 9 weken kan er ook een neusdruppelenting tegen de bacterie (bordetella) die kennelhoest mee kan veroorzaken gegeven worden. De enting tegen Bordetella is een eis als enting bij haast alle pensions maar is ook zeer zinnig als de hond naar (puppy) cursus gaat.

  • 1 jaar: herhaling cocktail enting.
  • 2 jaar: herhaling ziekte van weil enting en evt kennelhoest enting.
  • 3 jaar: herhaling ziekte van weil enting en evt kennelhoest enting.
  • 4 jaar: grote cocktail en evt kennelhoest enting.
  • enz

Ziekte van Weil wordt overgebracht door honden- of rattenurine. Met name die laatste is in het waterrijke gebied waarin we leven een niet te onderschatten risico. De bescherming tegen ziekte van weil werkt maar 1 jaar en moet dus jaarlijks herhaald worden.

Kennelhoest wordt veroorzaakt door 2 virussen (daar beschermt de grote cocktail tegen gedurende 3 jaar) en door een bacterie (de Bordetella). De bescherming met de aparte Bordetella enting werkt maar 1 jaar. Het zou dus verstandig kunnen zijn deze samen met de enting tegen ziekte van Weil te combineren.

Als U met Uw hond naar het buitenland gaat moet het dier ook tegen hondsdolheid (rabies) gevaccineerd worden. Afhankelijk van hoe vaak en naar welk land U gaat is er veel informatie te geven over de rabiesvaccinatie. Bel dus tijdig als U met Uw huisdier naar het buitenland wilt gaan. Bij de vaccinatie wordt U ook uitgebreid op de hoogte gesteld van de ziekte risico’s die Uw dier in de diverse buitenlanden kan lopen en hoe we daar preventief mee omgaan.

Voor meer informatie over uw dier in het buitenland, kijk hier.

Behalve de bescherming tegen ziektes vinden we de gezondheidscontrole en het wegen van Uw huisdier zoals dat bij elke enting wordt gedaan ook heel belangrijk. Dit is nl het moment om bepaalde problemen vroegtijdig op te sporen. Ook zaken die U als ouderdomsprobleem zou aanduiden blijken vaak goed te behandelen of te ondersteunen. Dus dit is OOK het moment om problemen aan te kaarten en advies te vragen en te krijgen.

Ook ontworming en vlooien/teken bestrijding is dan een onderwerp om door te spreken. Er blijkt bevoorbeeld een verband tussen opnemen van spoelworm eitjes van hond en kat door kleine kinderen en een eventuele asthma ontwikkeling bij deze kinderen. Goede ontworming werkt dus preventief.

Ook willen we eigenaren van jonge dieren uitnodigen om op een leeftijd van rond de 9 maanden nog eens (zonder consultkosten!) een controle afspraak te maken. De dieren zijn dan al goed op weg in hun ontwikkeling en dat is een mooi moment om ze nog eens te controleren en te wegen en evt problemen, bijvoorbeeld met gedrag, te bespreken en dan nog te kunnen bijsturen. Maar ook om het over castratie en sterilisatie te hebben. Misschien is er dan ook behoefte om nog weer geinformeerd te worden over vlooien/teken of wormen of over voeding. Alles kan ter sprake komen.

KORTOM: een jaarlijkse gezondheidscontrole met enting: Uw dier is het meer dan waard!