Geboortebeperking

Inleiding

De meeste mensen die een jonge kat  nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje, wat zij gekregen hebben, al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer ‘krols’ en gaan katers stinken. Poezen worden dan zeer aantrekkelijk voor katers  die op het liefdespad zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten tot een vaak onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later.

Voorkomen krolsheid

De verschijnselen van ‘krolsheid’ bij de poes zijn: over de grond liggen rollen, poes is zeer aanhalig, ligt languit met het achterwerk omhoog, gaat zeer luidruchtig miauwen en zal proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan. Krolsheid en ook het krijgen van jongen kunt u tijdelijk voorkomen door het geven van ‘de pil’. Deze is verkrijgbaar bij de dierenarts en moet elke 14 dagen worden gegeven. Nadelen zijn het ‘vergeten te geven’ of het ongemerkt uitbraken van de pil, waardoor uw poes toch onverwacht zwanger wordt. Voor langdurig gebruik als middel voor geboortebeperking is ‘de pil’ minder geschikt omdat na jarenlang gebruik vaak gezwellen (kanker) in de melkklieren ontstaan. Ook neemt de kans op baarmoeder ontsteking sterk toe.

Sterilisatie

Beter is het dan ook om te poes te laten ‘steriliseren’. Door een operatie worden dan beide eierstokken en het grootste deel van de baarmoeder verwijderd waardoor de poes niet alleen onvruchtbaar wordt, maar ook geen tekenen van krolsheid meer gaat vertonen. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep en de poes kan dezelfde dag weer naar huis. Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden, het liefst nog wat later i.v.m. het uitgroeien van de poes. Heeft de poes een nestje gehad, dan kunnen zij al na 10-14 dagen weer krols worden. Het beste is dan de poes ca. 6 weken na het krijgen van de jongen te steriliseren. Preventief dus na de bevalling  tot de sterilisatie de poezen pil geven. Dat het voor poes beter zou zijn om eerst een nestje te krijgen is helaas een hardnekkig fabeltje.

Castratie kater

Katers worden geslachtrijp als zij 6 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen zij de neiging krijgen overal tegen aan te plassen (het zgn. sproeien). Ook krijgt hun urine een doordringende ‘katerlucht’. De kater is veel op pad en weinig huiselijk meer. Bij terugkomst zitten de katers vaak onder de krabben en abcessen tengevolge van hun luidruchtige nachtelijke gevechten. Een kater kan vanaf 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Het liefst nog als de kater wat ouder is i.v.m. het uitgroeien.