Inenten

In Nederland zijn er twee ziekten waar we onze konijnen tegen vaccineren, namelijk Myxomatose en Viral Haemorrhagic Disease (VHD). Sinds het najaar van 2015 is bekend geworden dat van het VHD virus niet één maar twee varianten voorkomen, zgn. VHD-type 1 en VHD-type 2. Beiden kunnen, net als het Myxomatose virus, tot de dood leiden zonder goede bescherming.

Daarom adviseren wij om uw konijnen jaarlijks in te laten enten.
Het vaccin tegen Myxomatose en VHD-type 1 kan al vanaf 5 weken leeftijd gegeven worden, het vaccin tegen VHD-type 2 vanaf 10 weken leeftijd.

Myxomatose

Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan het pokkenvirus. Een geïnfecteerd konijn krijgt zwellingen bij de ogen, mond en anus. Daarna ontstaan ook bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Vervolgens krijgt het konijn een longontsteking en zal hier uiteindelijk bijna altijd door sterven. Er is geen behandeling tegen Myxomatose, maar met behulp van vaccinatie is de ziekte wel te voorkomen.

VHD

Bij Viral Haemorrhagic Disease raakt de lever geïnfecteerd door het virus. Dit leidt tot inwendige bloedingen, met name in de longen, de lever zelf en in de darmen. De tijd tussen besmetting met het virus en ziekteverschijnselen is bij VHD-type 1 ongeveer 1-2 dagen, bij VHD-type 2 ongeveer 3 tot 5 dagen. Soms merk je dat het konijn slomer is, minder wil eten en diarree of benauwdheid heeft, kort voor het komt te overlijden. Echter komt het ook vaak voor dat er helemaal geen symptomen zijn en dat het konijn plotseling sterft.
Het zeer besmettelijke virus wordt verspreid via direct contact en ook door stekende insecten, zoals muggen etc. Er is geen behandeling tegen, maar met behulp van vaccinatie is ziekte wel te voorkomen.