Tips voor thuis: Oud & Nieuw

Oud en Nieuw: voor ons een hele gezellige tijd met vrienden en familie, voor veel huisdieren een periode van spanning en angst. Hieronder geven we graag wat tips hoe u samen met uw huisdier prettig het nieuwe jaar kan inluiden!

Voorbereiding

Creëer een veilige haven; gebruik de plek waar uw hond of kat zich nu al terugtrekt als het dier angstig is of rust zoekt. Heeft uw huisdier nog geen plek, dan kunt u er eentje maken. Leg bijvoorbeeld het kussen van de hond in een hoek van de woonkamer, zo ver mogelijk van deuren en ramen vandaan. Katten vinden het vaak prettig om wat verstopt en hoger te zitten; bijvoorbeeld op een plank in een open (kleding)kast of op een stoel onder de eettafel. U kunt hier een zacht kussen of mandje neerleggen.
Leid uw dier dagelijks 2-3x per dag de komende weken naar deze plek toe en beloon hem met iets heel lekkers, zodat het echt een fijne plek wordt. Eventueel kunt u ook een commando zoals ‘haven’ (of een ander nieuw woord) aanleren, zodat u op een angstig moment uw dier kunt helpen naar z’n veilige haven te gaan.

Veel middelen op natuurlijke basis kunnen uw huisdier helpen beter om te gaan met al het geknal om ons heen en andere momenten van stress, zonder versuffende werking of andere bijwerkingen. Begin hier wel tijdig mee!

Op 31 december

  • Laat uw angstige huisdier niet alleen thuis.
  • Zorg dat uw hond ruim van te voren is uitgelaten, bij voorkeur op een rustige plek. Houdt uw kat binnen.
  • Sluit deuren en ramen en doe de gordijnen dicht. Dit dempt niet alleen geluid maar ook lichtflitsen van vuurwerk.
  • Laat wat verlichting branden en zet radio of televisie op de achtergrond aan; let op met de keuze van het programma dat hier geen vuurwerkgeluiden in voorkomen.
  • Steun uw huisdier, laat met uw eigen gedrag en lichaamstaal zien dat er niets is om je zorgen over te maken. U mag hem gerust aaien (zoals u dat normaal ook zou doen) of iets lekkers geven.
  • Probeer hem/haar eventueel af te leiden met een spelletje. Begin hier al iets voor middernacht mee.
  • Zorg dat uw huisdier zich altijd kan terug trekken op een voor hem/haar veilige plek. Voorkom dat het in paniek naar buiten kan ontsnappen.

Medicatie

Sommige dieren zijn zo angstig dat ze ondersteuning nodig hebben met medicatie. Overleg hier tijdig over met onze dierenartsen en volg de instructies voor toediening zorgvuldig op.