Tips voor thuis: Tropische warmte
Tijdens de zomermaanden hebben we in Nederland steeds vaker dat de temperaturen flink oplopen. Veel huisdieren hebben het dan ook erg zwaar tijdens deze tropische warmte. Hieronder hebben we een aantal tips voor thuis om uw viervoeter er goed doorheen te helpen!
Hond
- Laat uw hond s’ochtends vroeg of s’avonds laat uit, en vermijdt het heetst van de dag. Loop ook bij voorkeur niet over het asfalt.
- Zorg voor voldoende schaduwrijke koele plekken om te liggen. Denk hierbij aan een parasol in de tuin of een koelmat om op te liggen.
- Zorg voor voldoende vers drinkwater. Krijgt uw hond natvoer of vlees? Dan kunt u hier eventueel ook wat extra water aan toevoegen.
- Zwemmen is een goede manier om af te koelen; let wel op dat het zwemwater schoon is ivm blauwalg en botulisme risico’s.
- Smeer dunbehaarde delen zoals oorschelpen, de neusbrug en buik/liezen in met zonnebrandcrème, mocht uw hond toch in de zon komen.
- Laat uw hond nóóit achter in de auto, zelfs al staat deze in de schaduw. Temperaturen in een auto lopen heel snel op en uw hond kan hierdoor oververhit raken. Dit kan dodelijk zijn.
Kat
- Zorg dat uw kat voldoende drinkt; u kunt het water aantrekkelijker maken door enkele druppels melk er aan toe te voegen.
- Sommige katten houden juist van stromend water; zet bijvoorbeeld een drinkfontein neer of laat de kat regelmatig uit de kraan drinken.
- Laat natvoer niet te lang staan; het bederft met de warmte snel en trekt vliegen aan.
- Smeer dunbehaarde delen zoals oorschelpen, de neusbrug en buik/liezen in met zonnebrandcrème, mocht uw kat toch in de zon komen.
- Zorg voor voldoende schaduwrijke koele plekken om te liggen. Houdt gordijnen bijvoorbeeld gesloten en leg een koelmatje neer.
Konijn / Knaagdieren
- Zorg dat het hok niet in de volle zon staat. Leg desnoods een natte witte handdoek op het dak; dit helpt ervoor dat het koel blijft in het hok.
- Zorg dat ze voldoende drinken en ververs het water 2x per dag. Zorg ook dat de drinkfles of het waterbakje in de schaduw staat.
- Geef wat extra groenten zoals witlof of andijvie. Let wel op dat u het niet te lang laat liggen; met de warmte verlept het snel.
- Maak koel elementen door bijvoorbeeld een lege plastic fles voor 2/3e te vullen met water en even in de vriezer te leggen. Vervolgens kunt u de fles in een handdoek wikkelen en in het hok leggen; uw konijn of cavia zal er graag tegenaan willen liggen voor verkoeling.
- Zorg dat de achterhand van uw konijn schoon is; aangekoekte ontlasting trekt namelijk vliegen aan en kan leiden tot dodelijke madenziekte! Er is ook speciale vliegenwerende spray beschikbaar waarmee u de achterhand van uw konijn kunt behandelen.