Skip to content

Artrose bij huisdieren

Artrose bij huisdieren

Wat is artrose bij huisdieren ?

Artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, manifesteert zich als een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten overmatig verslijt. Deze aandoening wordt vaak gekenmerkt door een afname van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten, waardoor botten de neiging hebben over elkaar te schuren. De gevolgen hiervan zijn niet te onderschatten, aangezien het intense pijn kan veroorzaken, wat de levenskwaliteit van individuen aanzienlijk kan beïnvloeden.

Bij elke diersoort en leeftijd kan artrose voorkomen, het kan zowel gewrichten aantasten van de voorpoten en de achterpoten als in de rug. Artrose bij huisdieren kan verschillende oorzaken hebben, waarvan ouderdom een veelvoorkomende factor is. Naarmate dieren ouder worden, neemt de kans op gewrichtsslijtage toe, wat leidt tot de ontwikkeling van artrose. Echter, het is belangrijk op te merken dat niet alleen ouderdom een rol speelt. Artrose bij huisdieren kan ook voortkomen uit traumatische gebeurtenissen, zoals ongelukken, die het gewrichtskraakbeen aantasten en de basis leggen voor de ontwikkeling van deze aandoening.

Een andere mogelijke oorzaak van artrose bij huisdieren is aangeboren scheefstand van een gewricht. In deze gevallen kan het al vanaf jonge leeftijd problemen veroorzaken, aangezien de onnatuurlijke druk op het gewrichtskraakbeen de normale ontwikkeling ervan belemmert. Dit benadrukt het belang van vroegtijdige detectie en passende zorg om de progressie van artrose te beheersen.

Het begrijpen van de diverse oorzaken van artrose bij huisdieren is cruciaal voor zowel preventie als effectieve behandeling. Of het nu het gevolg is van veroudering, een ongeluk of aangeboren factoren, het identificeren en aanpakken van deze onderliggende oorzaken is essentieel om het welzijn van onze geliefde huisdieren te waarborgen.

Wat zijn de klachten?

Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet te hebben bewogen, zoals na de nacht. Dieren geven zelf pijn vaak slecht aan, dat komt door hun natuurlijke instinct om zwakte te verbergen voor de omgeving. Het is daardoor voor een eigenaar soms lastig te zien of een dier inderdaad pijn heeft.

Minder willen lopen, moeite met lopen, meer hijgen tijdens de wandeling of moeite met springen kunnen aanwijzingen zijn voor artrose.

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose van artrose bij huisdieren wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Hoe kunnen we artrose bij huisdieren behandelen?

De behandeling van artrose heeft 2 hoofddoelen, namelijk het verlichten van pijn en het behouden van functie. Artrose bij huisdieren is niet te genezen, maar wel goed te ondersteunen.
Inactiviteit resulteert in stijfheid en meer pijn in het gewricht. Het is belangrijk wel te blijven bewegen maar daarbij te zware belasting te vermijden en de gewrichten op de juiste manier te ondersteunen. Hiervoor zijn verschillende methoden:

  • Voedingssupplementen: Het is bekend dat omega-3 en omega-6 vetzuren het lichaam op verschillende manieren ondersteunen, en zelfs een ontstekingsremmend effect kunnen hebben. Het toevoegen van deze vetzuren aan het dieet kan dus helpen bij onder andere artrose. Er zijn hiervoor zowel supplementen als complete dieetvoeders op de markt; wij informeren u hier graag verder over.
  • Gewichtsreductie: Overgewicht is een extra belasting voor de gewrichten en kan zo voor meer slijtage zorgen. Vaak zijn dieren met overgewicht ook minder actief, wat ook voor meer stijfheid van de gewrichten zorgt. Het is daarom ook belangrijk om een dier met overgewicht af te laten vallen; hiervoor is er begeleiding beschikbaar door onze assistenten in het afvalprogramma.
  • Fysiotherapie: Met behulp van fysiotherapie kan stijfheid van spieren en kleine scheefstand van gewrichten gecorrigeerd worden, waardoor uw dier weer soepeler en gemakkelijker kan bewegen. Afhankelijk van de klachten kan een behandeling enkele weken tot zelfs maanden verlichting geven. Dierfysiotherapeute Nicole Hoogeveen is elke woensdagochtend bij ons aanwezig voor behandelingen.
  • Pijnstillers: Bij artrose is er vaak ontsteking en pijnlijkheid van de gewrichten. Veel dieren hebben dan ook baat bij pijnstilling. Er zijn verschillende soorten medicatie die we hiervoor kunnen inzetten, en we zullen dan ook samen met u kijken welk middel of middelen het beste zijn voor uw dier.