Artrose

Wat is het?

Artrose is een overmatige slijtage van het kraakbeen in de gewrichten.  Door deze slijtage van het gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt. Artrose kan ontstaan als gevolg van ouderdom maar ook bijvoorbeeld na een ongeluk of bij aangeboren scheefstand van een gewricht.

Artrose kan bij elke diersoort en leeftijd voorkomen en zowel gewrichten aantasten van de  voorpoten, de achterpoten als in de rug.

Wat zijn de klachten?

Artrose wordt gekenmerkt door pijn tijdens beweging van het aangedane gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht is vooral stijf na een tijdje niet te hebben bewogen, zoals na de nacht. Dieren geven zelf pijn vaak slecht aan, dat komt door hun natuurlijke instinct om zwakte te verbergen voor de omgeving. Het is daardoor voor een eigenaar soms lastig te zien of een dier inderdaad pijn heeft.

Minder willen lopen, moeite met lopen, meer hijgen tijdens de wandeling of moeite met springen kunnen aanwijzingen zijn voor artrose.

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinisch beeld. Soms wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose te bevestigen.

Hoe kunnen we het behandelen?

De behandeling van artrose heeft 2 hoofddoelen, namelijk het verlichten van pijn en het behouden van functie. Artrose is niet te genezen, maar wel goed te ondersteunen.
Inactiviteit resulteert in stijfheid en meer pijn in het gewricht. Het is belangrijk wel te blijven bewegen maar daarbij te zware belasting te vermijden en de gewrichten op de juiste manier te ondersteunen. Hiervoor zijn verschillende methoden:

  • Voedingssupplementen: Het is bekend dat omega-3 en omega-6 vetzuren het lichaam op verschillende manieren ondersteunen, en zelfs een ontstekingsremmend effect kunnen hebben. Het toevoegen van deze vetzuren aan het dieet kan dus helpen bij onder andere artrose. Er zijn hiervoor zowel supplementen als complete dieetvoeders op de markt; wij informeren u hier graag verder over.
  • Gewichtsreductie: Overgewicht is een extra belasting voor de gewrichten en kan zo voor meer slijtage zorgen. Vaak zijn dieren met overgewicht ook minder actief, wat ook voor meer stijfheid van de gewrichten zorgt. Het is daarom ook belangrijk om een dier met overgewicht af te laten vallen; hiervoor is er begeleiding beschikbaar door onze assistenten in het afvalprogramma.
  • Fysiotherapie: Met behulp van fysiotherapie kan stijfheid van spieren en kleine scheefstand van gewrichten gecorrigeerd worden, waardoor uw dier weer soepeler en gemakkelijker kan bewegen. Afhankelijk van de klachten kan een behandeling enkele weken tot zelfs maanden verlichting geven. Dierfysiotherapeute Nicole Hoogeveen is elke woensdagochtend bij ons aanwezig voor behandelingen.
  • Pijnstillers: Bij artrose is er vaak ontsteking en pijnlijkheid van de gewrichten. Veel dieren hebben dan ook baat bij pijnstilling. Er zijn verschillende soorten medicatie die we hiervoor kunnen inzetten, en we zullen dan ook samen met u kijken welk middel of middelen het beste zijn voor uw dier.