Skip to content

Atopie

Wat is Atopie?

Atopische dermatitis, vaak kortweg atopie genoemd, is een allergische huidaandoening.

Dieren met atopische dermatitis zijn vaak allergisch voor stoffen uit de omgeving; bijvoorbeeld pollen van bepaalde planten of huisstofmijten.

De aandoening zien wij het meest bij honden, maar ook bij katten kan het voorkomen.

Wat zijn de klachten bij Atopie?

Dieren met atopische dermatitis hebben vaak jeuk, met name bij de pootjes, de oksels en de liezen. De huid kan daar ook rood en schilferig zijn. Tevens kunnen er door het krabben en bijten wondjes ontstaan.

Afhankelijk van waar het dier allergisch voor is kan de ernst van de klachten door het jaar heen wisselen.

Hoe stellen we de diagnose?

atopie
Mogelijke Atopie

Op basis van de klachten en de localisatie van de huidafwijkingen kunnen we al een vermoeden krijgen dat het om atopische dermatitis gaat.

Het is echter belangrijk om eerst andere oorzaken van jeuk- en huidklachten uit te sluiten. Dit doen we met behulp van uitgebreid klinisch onderzoek en aanvullend onderzoek zoals bijvoorbeeld huidafkrabsels.

Indien we geen externe oorzaken hebben gevonden óf deze hebben behandeld maar de klachten niet over gaan, dan is de volgende stap het uitsluiten van een voedselallergie.

Voedselallergie en atopische dermatitis lijken qua klachten namelijk veel op elkaar. Om voedselallergie uit te sluiten zullen we het dier gedurende 6-8 weken een zogenaamd eliminatiedieet moeten geven.

Indien er ook na deze stap klachten blijven bestaan, dan is de diagnose allergische dermatitis gesteld. 

Het is daarna mogelijk om met behulp van een bloedtest óf een huidtest verder te onderzoeken voor welke stoffen in de omgeving (omgevingsallergenen) het dier allergisch is.

Hoe kunnen we Atopie behandelen?

Atopische dermatitis is net als andere allergische aandoeningen niet te genezen, maar gelukkig wel op verschillende manieren te behandelen.

Er zijn verschillende soorten medicatie die we kunnen inzetten om de jeukprikkel te onderdrukken. Vaak moeten deze dagelijks gegeven worden, soms zelfs levenslang.

Als onderzocht is voor welke omgevingsallergenen het dier allergisch is, dan kunnen we ook kiezen voor desensibilisatie. Hiervoor wordt een vloeistof op maat gemaakt, met daarin dus de stoffen waar het dier overgevoelig op reageert. Met periodieke onderhuidse injecties met deze vloeistof proberen we het lichaam te leren minder gevoelig te reageren. We proberen dus als het ware een ’tolerantie’ voor deze stoffen op te bouwen.

Desensibilisatie geeft bij ongeveer 60-70% van de honden een duidelijke vermindering van de jeukklachten. Hierdoor is slechts sporadisch of soms zelfs geen medicatie meer nodig. Helaas werkt desensibilisatie niet bij alle dieren.

Naast bovenstaande behandelopties is het ook van belang om de natuurlijke huidbarrière te ondersteunen zodat deze beter bestand is tegen invloeden van buitenaf. Hiervoor zijn natuurlijk goede vachtverzorging en vlooien- en tekenbestrijding van belang, maar ook supplementen met bijvoorbeeld essentiële vetzuren kunnen helpen de huid van uw dier gezond te houden.

Heeft uw hond of kat last van huidproblemen zoals atopie? Neem dan contact met ons op.