Skip to content

Gebitsproblemen

cavia-header

De kiezen en snijtanden van een cavia groeien levenslang door.
Dit gaat bij de meeste cavia’s zonder problemen, maar soms kan het toch mis gaan, bv. door afwijkend kauwgedrag of een afwijkende stand van de elementen. De snijtanden kunnen dan te lang worden of er kunnen scherpe punten (haken) ontstaan op de kiezen. Deze kunnen dan in de tong of in het wangslijmvlies prikken, en voor verwondingen zorgen.

Symptomen

Cavia’s met gebitsproblemen zullen moeilijker of soms zelfs niet meer eten. Dit is een serieuze zaak, want een cavia kan geen dag zonder eten! Als het maag-darmkanaal namelijk stil komt te liggen ontstaat snel een levensbedreigende situatie. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Andere aanwijzingen voor gebitsproblemen kunnen zijn kwijlen, een natte vacht rond de mond krijgen, en vermageren.

Behandeling

De dierenarts zal met speciale instrumenten de haken verwijderen en/of de snijtanden inkorten. Ook proberen we de oorzaak te achterhalen waardoor we hopelijk herhaling kunnen voorkomen.

Afhankelijk van de toestand van de cavia zal er naast pijnstilling ook medicatie voor het maag-darmkanaal nodig zijn, en kan het nodig zijn om de cavia de eerste dagen te dwangvoeren tot deze weer zelf gaat eten.

Dwangvoeding

Als een cavia zelf niet of onvoldoende eet, is het belangrijk om deze bij te voeren. Hiervoor is speciale voeding ontwikkeld die rijk is aan de benodigde vezels en voedingsstoffen. Het oplosbare poeder wordt aangelengd met water tot een smakelijk papje, wat gemakkelijk met een spuit ingegeven kan worden in de bek. Zowel het poeder als een speciale voedingsspuit is bij ons te verkrijgen.

Tips voor het dwangvoeren:

  • Breng de tip van de spuit vanaf de zijkant in het bekje, net achter de snijtanden. Dit gaat makkelijker dan recht van voren.
  • Spuit telkens een klein beetje in het bekje en wacht tot de cavia dit heeft doorgeslikt.

Meer tips of hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op!