Skip to content

Huidproblemen

cavia-header

Bij cavia’s komen regelmatig huidproblemen voor. Hieronder bespreken we de twee meest voorkomende oorzaken.

Mijten

Mijten zijn kleine parasieten die je vaak met het blote oog niet kunt zien. Ze graven vaak gangetjes in de huid en zorgen voor flinke irritatie.
Een cavia met een mijten-infectie heeft vaak jeuk en zit soms onder de korsten. Met name bij de oren zijn deze goed te zien.

Uw dierenarts zal met behulp van een huidafkrabsel kunnen vaststellen of er sprake is van een mijten-infectie. Mocht dit het geval zijn dan zijn er speciale pipetten die op de huid van de cavia aangebracht kunnen worden om de mijten te bestrijden.
Een mijten-infectie is besmettelijk, dus het is belangrijk om alle andere cavia’s ook mee te behandelen en het verblijf goed schoon te maken.

Schimmels

Schimmelinfecties komen regelmatig voor bij cavia’s. U kunt dit herkennen aan kale schilferige plekken die ontstaan op het lijf of bij de oren. Over het algemeen heeft de cavia er zelf weinig last van, maar heel soms kunnen ze er ook wat jeuk van hebben.

Schimmelinfecties zijn een zogenaamde zoönose; dit betekent dat het een infectie is die van dier op mens kan overgaan!
Bij mensen zien schimmelinfecties er vaak uit als rode droge plekken, soms in een typische ring-vorm, die meestal op de armen voorkomen.

Bij een vermoeden van een schimmelinfectie zal uw dierenarts wat haren en huidcellen verzamelen van de cavia en hiermee een schimmelkweek inzetten. Mocht deze positief blijken te zijn, dan is er speciale medicatie voor de huid om de schimmelinfectie tegen te gaan. Aangezien schimmels besmettelijk zijn is het belangrijk om alle dieren mee te behandelen en ook voor uzelf goede hygiëne-maatregelen in te zetten.

Vragen over dit onderwerp? Neemt u dan gerust contact met ons op!