Skip to content

Sterilisatie & Castratie

cavia-header

Cavia’s zijn groepsdieren en worden daarom ook het liefst samen gehuisvest. Om ongewenste dekkingen en gedragsproblemen te voorkomen is het wel belangrijk om uw cavia te laten castreren.

Hieronder wat meer informatie over de ingreep en de beste leeftijd om dit te laten doen.

Sterilisatie

Sterilisatie van een zeug (vrouwelijke cavia) is risicovoller dan bijvoorbeeld sterilisatie van hond, kat of konijn. Om deze reden adviseren wij de operatie alleen aan in situaties met een medische noodzaak, bijvoorbeeld bij afwijkende eierstokken of baarmoeder.
Houdt er wel rekening mee dat cavia’s al vanaf zeer jonge leeftijd vruchtbaar kunnen zijn, soms zelfs al op 5 weken leeftijd. Zorg dus dat ook jonge zeugjes niet samen met een intacte beer gehuisvest worden.

Castratie

Bij de castratie van een beer (mannelijke cavia) worden de testikels verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose via twee kleine snedes in de balzakken, die aan het eind van de ingreep met losse hechtingen of wondlijm gesloten worden. Na castratie is een beer niet direct onvruchtbaar; gedurende nog circa 3 weken na de ingreep kan hij succesvol dekken. Houd hier rekening mee!

Castratie kan vanaf een leeftijd van 4 maanden.