Skip to content

Voeding & Huisvesting

cavia-header

Voor de gezondheid en het welzijn van cavia’s zijn een aantal dingen erg belangrijk. Hieronder noemen wij een aantal belangrijke zaken wat betreft de voeding en huisvesting van de cavia.

Voeding

Cavia’s zijn planteneters en zijn gewend om de hele dag door te grazen. Voor het maagdarmkanaal is het belangrijk dat zij voldoende vezels binnen krijgen. Hooi is dan ook de belangrijkste component van hun dieet.
Daarnaast kan je droogvoer aanbieden en verse groenten of fruit.

Droogvoer

Er zijn verschillende soorten droogvoer te verkrijgen voor knaagdieren. Wij raden aan om biks te geven speciaal voor cavia’s, bijvoorbeeld Science Selective. Cavia’s zijn namelijk niet in staat om zelf vitamine C aan te maken, dus het is belangrijk dat dit in hun dieet verwerkt is. Door biks te geven in plaats van gemengde korrels weet u zeker dat ze alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen en niet alleen de lekkere dingen er tussen uit eten.
Gemiddeld is 20 gram biks per dag voldoende om in de behoefte van uw cavia te voorzien.

Groenten en fruit

Naast hooi en droogvoer kunt u uw cavia ook groenten geven om wat variatie te geven in hun dieet.
Geschikte groenten voor cavia’s zijn onder andere: wortelloof, witlof, radijsblad, paprika en andijvie.
Als extra traktatie kunt u af en toe een stukje wortel, aardbei, peer of banaan geven. Doe dit wel met mate!

Huisvesting

Cavia’s zijn groepsdieren en worden bij voorkeur met twee of meer cavia’s samen gehuisvest.
Er zijn verschillende combinaties mogelijk, waarbij het helpt als ze al van jongs af aan met elkaar opgroeien. Oudere cavia’s zullen langzaam aan elkaar moeten wennen en zullen soms vechten om de rangorde te bepalen.
Het is uiteraard raadzaam om mannelijke cavia’s (beertjes) te laten castreren voordat ze gehuisvest worden met vrouwelijke cavia’s (zeugjes).

Cavia’s hebben voldoende bewegingsruimte nodig. Een geschikte afmeting van een hok voor twee cavia’s is ongeveer 120 x 50cm. Het hok hoeft niet heel hoog te zijn, aangezien cavia’s niet goed zijn in springen. Zorg voor een fijne schuilplek waar de cavia’s zich kunnen verstoppen, en zorg dat er voldoende is waar veilig aan geknaagd kan worden, zoals een wilgentak.

Meer lezen over de ideale huisvesting van uw cavia’s? Klik dan hier voor de informatie pagina van het LICG.