Skip to content

Diabetes Mellitus (suikerziekte bij honden en katten)

Wat is Diabetes Mellitus (suikerziekte)?

Diabetes mellitus is de officiële term voor suikerziekte. Het is een aandoening die voor kan komen bij zowel honden als katten. Met name katten met overgewicht lopen een verhoogd risico om diabetes mellitus te ontwikkelen.

Na elke maaltijd worden suikers opgenomen door de darmen en komen in het bloed terecht. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de suikers vanuit het bloed naar de cellen word getransporteerd, waar ze als brandstof worden gebruikt.

Bij suikerziekte is er een tekort aan insuline of werkt de insuline in het lichaam niet meer goed. De suikers blijven in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt, en het lichaam gaat uit noodzaak vetten en eiwitten gebruiken als brandstof.

Diabetes mellitus kan zonder aanleiding ontstaan, maar kan ook veroorzaakt worden door overgewicht, andere hormoonaandoeningen (bv. de ziekte van Cushing), bepaalde tumoren en baarmoederontsteking.

Wat zijn de klachten van suikerziekte bij honden en katten?

Een dier met suikerziekte heeft vaak een zeer goede eetlust en valt desondanks toch af. Daarnaast drinken en plassen ze vaak ook meer dan eerst. Ze kunnen ook slomer zijn dan voorheen en bijvoorbeeld meer slapen.

Als de aandoening langere tijd onbehandeld wordt, dan zal het dier verder verzwakken en de eetlust juist afnemen. Door misselijkheid kunnen ze ook gaan braken. Uiteindelijk kunnen ze zelfs anders gaan ruiken (een beetje naar lijm), met name uit de bek. Deze toestand wordt ook wel ketoacidose genoemd en is zo ernstig dat deze tot coma en sterfte kan leiden.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de symptomen en het lichamelijk onderzoek kunnen we al een aanwijzing krijgen dat het dier diabetes mellitus heeft.

Urine-onderzoek kan ons ook verder helpen; vaak vinden we namelijk suiker (glucose) in de urine.

De definitieve diagnose stellen we na bloedonderzoek. Een dier met diabetes mellitus zal namelijk een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben. De suikers die we hiervoor meten zijn glucose en bij twijfel ook fructosamine.

Hoe kunnen we suikerziekte bij honden en katten behandelen?

Diabetes Mellitus suikerziekte

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening die goed te behandelen is, maar wel wat inzet vraagt van u als eigenaar.

Insuline spuiten

Tweemaal daags dienen er insuline-injecties gegeven te worden. Dit wordt onderhuids gespoten en zult u als eigenaar, na instructie van ons, thuis kunnen doen. Het is belangrijk dat elke dag op hetzelfde tijdstip de insuline gegeven wordt.

In het begin zullen er wekelijkse controles op de praktijk plaatsvinden, waarbij wij de glucose waarde in het bloed zullen meten. Stapsgewijs zullen we de eerste weken de hoeveelheid toegediende insuline verhogen tot we een dosering hebben bereikt die zorgt voor een normale suikerspiegel in het bloed en het verdwijnen van de klachten. De uiteindelijke insuline-dosis die een dier nodig heeft verschilt vaak per individu.
Zodra de aandoening goed onder controle is, kunnen de controles minder frequent plaatsvinden. 

Voeding

Om een dier met diabetes mellitus goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat de voeding die het dier krijgt elke dag hetzelfde is qua samenstelling en hoeveelheid. Dan is de hoeveelheid suikers die het lichaam moet verwerken namelijk ook gelijk.

Het kan ook behulpzaam zijn om op vaste tijden te voeren en/of speciale dieetvoeding te gaan geven die een aangepaste hoeveelheid koolhydraten bevat. De dierenarts zal samen met u bespreken welke aanpassingen raadzaam zijn.

Een voeding aanpassing alleen zal niet voldoende zijn om de aandoening onder controle te krijgen; insuline is altijd nodig.

Onderliggende oorzaken

Zoals hierboven al vermeld kan er soms een onderliggende oorzaak zijn van de diabetes mellitus. Uiteraard is het belangrijk dat deze oorzaak ook behandeld of verholpen word.

Afhankelijk van de eventuele onderliggende oorzaak kan een dier soms volledig genezen en geen insuline meer nodig hebben. In veel gevallen echter zal de insuline-behandeling levenslang nodig zijn.

Twijfelt u of uw hond of kat misschien Diabetes Mellitus (suikerziekte) heeft? Maak gerust een afspraak voor een consult!