Skip to content

Euthanasie

Als huisdier-eigenaar kunt u ooit voor de moeilijke keus van euthanasie komen te staan. Om u hier enigszins op voor te bereiden hebben wij onderstaande tekst samen gesteld met wat extra informatie.
Wanneer
Zodra de kwaliteit van leven van uw huisdier achteruit gaat, en dit niet met behandeling verbeterd kan worden, zal de keus voor euthanasie besproken worden. Een aantal factoren zijn van belang bij het bepalen van de kwaliteit van leven:
  • Eet en drinkt het dier nog?
  • Poept en plast het dier nog zelfstandig, zonder pijn of omvallen?
  • Is het dier incontinent?
  • Kan het dier nog zelfstandig bewegen?
  • Is het gedrag van het dier nog normaal? Of is er sprake van verwarring/desoriëntatie/neurologische problemen?
  • Heeft het dier pijn?
Voor veel eigenaren is het ontzettend lastig om het moment te bepalen waarop hun geliefde dier wordt ingeslapen. Vaak wisselt de situatie en toestand van hun dier van dag tot dag. Wat kan helpen om het juiste moment te bepalen is om thuis goede en slechte dagen te turven, bijvoorbeeld op de kalender of een stuk papier. Zodra u dan merkt dat er meer slechte momenten dan goede momenten zijn, dan is dat een goede indicatie dat het moment voor afscheid is gekomen. Uiteraard helpen onze dierenartsen u ook bij het bepalen van het juiste moment, en u kunt dan ook altijd bij ons terecht voor advies!
De euthanasie
Voor de euthanasie wordt een afspraak ingepland met de dierenarts. Dit kan op de praktijk plaatsvinden, maar dit kan ook bij u thuis gedaan worden. Uw dier zal als eerste een injectie krijgen met een narcose-middel; hierdoor valt hij rustig in slaap en deze werkt gelijk pijnstillend. Sommige dieren kunnen wat misselijk worden van deze eerste prik en eventueel braken. Als uw dier vervolgens diep in slaap is, krijgt hij een tweede injectie toegediend met een middel dat hart en longen doet stoppen. Vanwege de eerste narcose-injectie merkt uw dier hier niets van. Uiteindelijk controleert de dierenarts door grondig te luisteren of het hart gestopt is en het dier is overleden. Na het overlijden zijn er verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van waar u woont kunt u uw dier op eigen terrein begraven; zorg dan wel dat u een voldoende diep gat (circa 80cm) graaft. Het is ook mogelijk om uw dier te laten cremeren. Informeer gerust van te voren naar de verschillende mogelijkheden!   Een huisdier in laten slapen is altijd een moeilijk moment, maar ons team helpt u graag met een mooi en waardig afscheid van uw geliefde gezinslid.