Wat is Giardia?

Giardia is een kleine eencellige parasiet (protozo) die voor kan komen in de dunne darm van o.a. honden, katten en mensen. De actieve stadia (trofozoieten) hechten zich aan de darmwand, voeden zich en kunnen zich ook vermenigvuldigen. De inactieve stadia (cysten) worden met de ontlasting uitgescheiden en kunnen door hun dikke beschermlaag nog enkele maanden overleven in de omgeving.
Een dier kan geïnfecteerd raken door het inslikken van cysten uit de omgeving, bijvoorbeeld door het drinken uit waterplassen of door iets te eten van de grond.
Wat doet Giardia?
Met name bij jonge honden ontstaan er problemen door een Giardia-infectie; ze krijgen last van wisselende ontlasting, en kunnen soms ook gaan braken of buikpijn krijgen. Over het algemeen zijn ze er niet heel ziek van en merkt u als eigenaar alleen de afwisselende zachte en dan weer normale ontlasting op.
Volwassen honden kunnen de Giardia protozo bij zich dragen en verspreiden zonder er zelf klachten van te hebben. Zij zijn zogenaamde symptoomloze dragers. Echter ook bij hen kunnen af en toe diarreeklachten ontstaan, vooral wanneer de algehele weerstand wat minder is.
Hoe stellen we de diagnose?

Met behulp van ontlastingsonderzoek kunnen we de aanwezigheid van Giardia aantonen. Hiervoor hebben wij een sneltest op de praktijk die binnen circa 45 minuten een uitslag geeft. Mochten er twijfels zijn óf mochten we meerdere soorten parasieten willen onderzoeken, dan kan de ontlasting ook naar het laboratorium in Utrecht gestuurd worden. Daar wordt met behulp van een sterke microscoop gezocht naar de Giardia cysten.
Om de betrouwbaarheid van de test te optimaliseren raden wij vaak aan om van drie opeenvolgende dagen ontlasting te verzamelen. Hiervoor zijn speciale ontlastingonderzoek-potjes beschikbaar.
Hoe kunnen we Giardia behandelen?
Een Giardia-infectie is goed te behandelen door gedurende 3-5 dagen speciale ontwormingstabletten te geven en dit na 2 weken nogmaals te herhalen. Tussen de twee kuren in is het van belang om de achterhand van het dier te wassen, zodat de cysten uit de vacht gespoeld worden. De standaard ontworming is bij Giardia dus niet afdoende.
Daarnaast is het ook belangrijk om herbesmetting te voorkomen door de omgeving goed te reinigen, bij voorkeur met een stoomreiniger. Tevens is het raadzaam om ook andere dieren in huis te behandelen, aangezien deze drager kunnen zijn van de parasiet. Vergeet ook uw kinderen en uzelf hierbij niet! Geschikte middelen voor mensen kunt u via huisarts of drogist verkrijgen.