Hittestress

Wat is het?

Hittestress is een aandoening waarbij een mens of dier zijn warmte niet kwijt kan en hierdoor lichamelijke klachten krijgt. Hittestress wordt ook wel oververhitting, een zonnesteek of een hitteberoerte genoemd.
Vaak treedt dit op bij zeer warme temperaturen (>25 graden Celsius), maar onder bepaalde omstandigheden kan het ook gebeuren bij lagere omgevingstemperaturen, bijvoorbeeld als een dier in een dichte auto in de zon zit of als een dier al ademhalingsproblemen heeft.

De normale lichaamstemperatuur van hond en kat ligt tussen de 38 en 39 graden. Bij inspanning of stress kan deze waarde met een halve of hele graad stijgen. In het geval van hittestress stijgt de lichaamstemperatuur vaak zelfs boven de 40 graden.

Wat zijn de klachten?

Dieren die last hebben van hittestress zullen slomer zijn en veel hijgen. De slijmvliezen zijn meestal donkerrood van kleur en de voetzooltjes gaan zweten. Sommigen gaan ook kwijlen en worden onrustig.

Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden stijgt dan kunnen ook organen beschadigd raken, zoals het hart, de hersenen, de lever en de nieren. Ze worden benauwd, hebben donkerrode tot paarse slijmvliezen en raken de controle over hun lichaam kwijt. Dieren kunnen bewusteloos raken en zelfs komen te overlijden.

Hoe stellen we de diagnose?

De symptomen en de ziektegeschiedenis geven vaak al een goede aanwijzing, maar door de lichaamstemperatuur op te nemen kunnen we hittestress bevestigen en gelijk de ernst van de situatie inschatten.

De lichaamstemperatuur opmeten bij een dier kan het beste met een rectale thermometer gedaan worden; thermometers voor in het oor of op de huid zijn bij dieren niet betrouwbaar.

Hoe kunnen we het behandelen?

Bij hittestress is het belangrijk om snel en geleidelijk het dier af te laten koelen. Haal het dier uit de zon en biedt het normaal water aan om te drinken, dus geen ijskoud water. Tevens helpen stromend water en wind de warmte bij uw dier af te voeren, dus laat uw dier pootje baden of op de tocht liggen.

Neem, indien thuis mogelijk, de temperatuur op en bel direct met uw dierenarts voor overleg. Hittestress is namelijk een spoedgeval en het kan nodig zijn om vocht toe te dienen via een infuus om uitdroging te gaan en het dier te koelen. Ook kan het nodig zijn om extra zuurstof aan te bieden, zeker bij dieren die benauwd zijn.

De prognose is afhankelijk van hoe ernstig de hittestress is en hoe lang deze al bestaat; als er niet tijdig wordt ingegrepen kan het dier door de schade aan de organen binnen enkele uren al komen te overlijden.

Hoe kunnen we het voorkomen?

Laat met warm weer uw hond in de schaduw uit en zorg voor niet te veel inspanning. Zorg dat uw dier thuis voldoende ligplekken in de schaduw heeft en voldoende vers drinkwater.

Laat uw dier nooit achter in de auto. Wacht na een actieve wandeling ook even met in de auto wegrijden, of zorg voor voldoende frisse lucht tijdens het rijden door middel van de airco of open ramen.

Zorg dat dieren met een dikke vacht voor de warme zomermaanden een korter kapsel krijgen.
Honden met een korte snuit en/of een snurkende ademhaling zijn ook gevoeliger voor hittestress, omdat zij minder makkelijk hun warmte kwijt raken door middel van hijgen.

Ook konijnen zijn gevoelig voor hittestress, dus vergeet niet het buitenhok in de schaduw te zetten om het koel te houden binnenin. Eventueel kan er in de zomermaanden een doek overheen gespannen worden voor extra schaduw.