Skip to content

Idiopathisch Vestibulair Syndroom

dierinfo-header
Wat is het?

Idiopathisch Vestibulair Syndroom, vroeger ook wel Geriatrisch Vestibulair Syndroom genoemd, is een acute aandoening van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is onderdeel van het binnenoor en helpt mee bij het bewaren van de balans.

Het is een aandoening die zowel bij honden als katten voorkomt en welke we vaak zien bij oudere dieren, alhoewel het op elke leeftijd kan optreden.

De oorzaak van Idiopathisch Vestibulair Syndroom is onbekend.

Wat zijn de klachten?

Het dier verliest snel zijn evenwicht (valt om), houdt vaak de kop scheef en loopt in dronkemansgang (ataxie) of in rondjes. Sommige dieren weigeren te lopen en blijven liever liggen.

Vaak zien we ook dat de ogen heel snel horizontaal heen-en-weer bewegen (nystagmus) en sommige dieren kunnen ook misselijk zijn en braken of stoppen met eten.

De klachten ontstaan vaak heel acuut, soms zelfs binnen enkele uren. Veel eigenaren vergelijken het met een TIA.

Hoe stellen we de diagnose?

Het klinisch beeld geeft vaak al een goede indicatie dat het om een aantasting van het evenwichtsorgaan gaat. Het acute verloop wijst al snel richting Idiopathisch Vestibulair Syndroom.

Het is wel belangrijk om andere oorzaken van een evenwichtsprobleem uit te sluiten, zoals bijvoorbeeld een middenoorontsteking, een tumor of poliep, of een te langzaam schildklier (hypothyreoidie). Hiervoor doen we een algemeen lichamelijk onderzoek, wat indien nodig aangevuld kan worden met beeldvorming of bloedonderzoek.

Hoe kunnen we het behandelen?

In veel gevallen gaan de klachten gelukkig vanzelf binnen enkele dagen over. Het kan soms echter wel nodig zijn om het dier te ondersteunen met bijvoorbeeld medicatie tegen misselijkheid.

Daarnaast is het thuis belangrijk om te zorgen dat zolang het dier zijn evenwicht nog niet terug heeft, hij/zij zichzelf niet kan bezeren en ook eventueel hulp krijgt bij het wandelen (bv ondersteunen met een handdoek onder de buik) en de voer-, water- en kattenbak binnen bereik zijn.