Katten zijn gevoelig voor blaasproblemen zoals ontstekingen. Een blaasontsteking klinkt heel onschuldig, maar kan echt levensbedreigend worden als er een verstopping optreedt in de urinebuis. Een verstopping komt met name voor bij katers, omdat de urinebuis steeds nauwer wordt en eindigt in een smalle penispunt. Ontstekingsmateriaal (met of zonder gruis) en blaasstenen kunnen hierin gemakkelijk vastlopen. Hierdoor kan een kat niet meer plassen en hoopt de urine op in de blaas. Complicaties die op kunnen treden bij een overvolle blaas zijn: een gescheurde blaas/een blaasverlamming en nierschade (tgv verhoogde druk in de nieren). Gelukkig hoeft dit niet altijd zo ver te komen.
Symptomen blaasproblemen bij katten
Blaasontstekingen zijn te herkennen aan afwijkend plasgedrag; ineens plassen naast de bak, klagelijk mauwen tijdens of rondom het urineren, bloederige urine, veel kleine plasjes of meer persen op urine. Indien u merkt dat de kat niet meer kan plassen, dan is dit altijd een spoedgeval!
Oorzaken blaasontsteking
Blaasontstekingen kunnen onder andere ontstaan door stress (soms is de oorzaak voor stress moeilijk te achterhalen), door blaasgruis/blaasstenen. Oudere katten die niet meer goed de urine concentreren zijn gevoeliger voor bacteriële blaasontsteking.
Blaasgruis kan bij iedere kat ontstaan; we kunnen dit vaststellen met microscopisch onderzoek, waarbij we in de urine kristallen zien. Deze kristallen ontstaan vanuit mineralen (onder andere magnesium) in de urine en ontstaan vaak doordat de zuurtegraad van de urine afwijkend is. Sterker geconcentreerde urine geeft makkelijker gruisvorming doordat er dan relatief meer mineralen t.o.v. water in de urine zitten. Blaasontsteking ten gevolge van blaasgruis kan vaak goed behandeld worden door de kat een zuurtegraad regulerend blaasdieet te geven.
Preventie tegen blaasproblemen bij katten
Veel katten drinken van nature weinig, waardoor er weinig en sterker geconcentreerde urine wordt geproduceerd, die vaak lang in de blaas blijft zitten voordat de kat gaat plassen. Hierdoor is een kat gevoeliger voor blaasontstekingen en het vormen van gruis. Een kat kan je stimuleren met vocht opnemen door het aanschaffen van een drinkfonteintje; katten vinden bewegend water vaak heel aantrekkelijk en lekkerder om te drinken.
Overgewicht zelf is niet een oorzaak voor blaasgruis, maar we zien wel vaker blaasgruis bij dikkere katten. Deze katten bewegen veel minder, en gaan ook vaak minder regelmatig naar de kattenbak. Probeer overgewicht te voorkomen of aan te pakken en stimuleer deze katten vooral om meer te bewegen.
Lang urine ophouden kan ervoor zorgen dat de blaas onnodig op spanning komt te staan, en daarnaast blijven de afvalstoffen langer in de blaas staan. Zorg dat het aantrekkelijker wordt voor de kat om de kattenbak te gebruiken; vaak hebben katten echt een voorkeur voor een bepaald soort kattenbakgrit. Zorg ervoor dat de kattenbak op een rustige plek staat (niet direct naast hun eet-/drinkbakjes), dat ze makkelijk in en uit kunnen stappen (zeker bij hele oude katten), verschoon de bakken dagelijks en zorg voor voldoende kattenbakken (zeker als er meerdere katten aanwezig zijn).
Sommige katten plassen alleen buiten, maar willen met slecht weer (erge kou/warmte/regen/sneeuw) liever niet naar buiten, waardoor ze minder vaak gaan plassen. Probeer deze katten te stimuleren om de kattenbak te gebruiken met de bovengenoemde tips.
Vermoedt u dat uw kat blaasproblemen heeft? Neem dan contact met ons op!