Skip to content

Feline Gingivitis/Stomatitis Complex

kat-header-verbeterd
Wat is het?

Feline Gingivitis/Stomatitis Complex is een verzamelnaam voor chronische ontstekingen in de bek bij katten. Hierbij kan het gaan om alleen ontstoken tandvlees (gingivitis), alleen ontstoken mondslijmvlies (stomatitis), alleen ontstoken keelslijmvlies (pharyngitis), of een combinatie hiervan.

De aandoening lijkt alleen bij katten voor te komen, en zien we meestal voor het eerst op jonge leeftijd (<2 jaar) of middelbare leeftijd (7-8 jaar). Ook zien we het vaker bij bepaalde rassen, zoals de Maine Coon of de Siamees.

De exacte oorzaak van het Feline Gingivitis/Stomatitis Complex is onbekend, maar een overmatige reactie op tandplak en tandsteen speelt een zeer grote rol.
Daarnaast lijken besmettingen met bepaalde virussen die het immuunsysteem aantasten, zoals kattenaids (FIV) en kattenleukemie (FeLV), een factor te spelen. Ook het calici virus, wat tevens mee speelt bij niesziekte, wordt bij veel katten met chronisch ontstoken tandvlees gevonden.

Wat zijn de klachten?

Katten met Feline Gingivitis/Stomatitis Complex ruiken vaak uit hun bek. Door de ontstekingen kunnen ze met een scheve kop gaan eten of minder gaan eten. Hierdoor kunnen ze ook gaan vermageren. Ook zullen veel katten overmatig gaan kwijlen en speekselen, waardoor hun bek en kin erg nat lijken.

Door de pijn in hun bekje zullen ze ook wat rustiger of humeuriger zijn en het niet fijn vinden als er bij een kop geaaid wordt.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij het lichamelijk onderzoek zien we vaak rood en gezwollen tandvlees en mondslijmvlies. Hierbij kan er ook veel tandsteen op het gebit te zien zijn, maar dit hoeft niet. Bij aanraking zal het tandvlees pijnlijk zijn en sneller kunnen gaan bloeden.

De combinatie van de klachten van de kat en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek is vaak al voldoende om de diagnose te stellen.

Bloedonderzoek kan zinvol zijn om te achterhalen of er een onderliggende virusinfectie meespeelt, zoals kattenaids (FIV) of kattenleukemie (FeLV), maar is meestal niet nodig om de eerste diagnose van Feline Gingivitis/Stomatitis Complex te stellen.

Hoe kunnen we het behandelen?

Omdat bij het Feline Gingivitis/Stomatitis Complex een overmatige reactie van het lichaam op tandplak en tandsteen een grote rol lijkt te spelen, begint de behandeling altijd met een goede gebitsreiniging in combinatie met een ontstekingsremmer.

Helaas werkt dit vaak slechts tijdelijk of onvoldoende, waardoor we meestal genoodzaakt zijn om alle kiezen (en soms de tanden) te trekken. Dit klinkt misschien drastisch, maar katten kunnen ook zonder kiezen nog prima eten en bij ruim 80% van de katten is na deze behandeling het probleem opgelost!

Voor katten geïnfecteerd met het kattenaids virus (FIV) of kattenleukemie virus (FeLV) zijn daarnaast extra aanpassingen in de verzorging nodig, zodat hun immuunsysteem zo lang mogelijk optimaal blijft en de kans op het verspreiden van de infectie naar andere dieren minimaal is. 

Er is echter ook een deel van de katten met Feline Gingivitis/Stomatitis Complex dat ondanks het trekken van de gebitselementen toch nog ontstekingen in de mondholte blijft houden. Deze dieren hebben vaak levenslang ontstekingsremmende medicatie nodig om te zorgen dat ze een prettig en pijnvrij leven hebben.