Wat is het?
Hyperthyreoïdie is de medische term voor een te snel werkende schildklier. Het is een aandoening die we vaak zien bij oudere katten.
De schildklier is een klein orgaan wat schildklierhormoon aanmaakt. Dit schildklierhormoon stimuleert de stofwisseling. Bij hyperthyreoïdie wordt er te veel schildklierhormoon aangemaakt, waardoor de stofwisseling (oftewel de verbranding van voedingsstoffen door het lichaam) te snel gaat.
Bij oudere katten wordt dit overschot aan schildklierhormoon meestal veroorzaakt door een goedaardige vergroting van de schildklier die ongecontroleerd hormonen aanmaakt.
Wat zijn de klachten?
De meest opvallende klacht is dat de kat zeer veel wilt eten en desondanks toch afvalt. Daarnaast zijn ze ook vaak onrustig; ze zoeken telkens een ander plekje op om te gaan liggen en hebben de voorkeur voor koele plekken. Sommige katten zijn snel geïrriteerd. Ook kan het zijn dat ze wat meer drinken en plassen dan voorheen.
Sommige katten met hyperthyreoïdie krijgen juist maagdarmklachten, zoals braken of diarree. Ook een hoge bloeddruk komt regelmatig voor.
Als een kat langere tijd een te snel werkende schildklier heeft zal er ook flinke spierafbraak optreden (waardoor ze moeizamer kunnen rondbewegen) en ontstaat er irreversibele schade aan het hart en de nieren.
Hoe stellen we de diagnose?
Het klinisch beeld geeft vaak al de eerste aanwijzing. Daarnaast kan tijdens het lichamelijk onderzoek opvallen dat de kat flink is afgevallen, de hartslag zeer snel gaat en soms kunnen we de vergroting van de schildklier zelfs voelen.
Met behulp van bloedonderzoek kunnen we de diagnose bevestigen; in het bloed zullen we dan een verhoogd gehalte aan schildklierhormoon (T4) vinden.
Hoe kunnen we het behandelen?
Om te zorgen dat de kat zich beter gaat voelen is het belangrijk om de overproductie van schildklierhormoon tegen te gaan. Hiervoor zijn verschillende methoden:
Dieetvoer
Jodium is een bouwsteen voor schildklierhormoon. Door een speciaal dieetvoer te geven wat een beperkt gehalte aan jodium bevat, heeft de schildklier niet meer de benodigde grondstoffen om te veel hormoon aan te maken.
Het is wel van groot belang dat het dieet levenslang strikt gegeven wordt; de kat mag niets anders krijgen, anders wordt het effect te niet gedaan.
Medicatie
We kunnen ook tabletten geven die de productie van hormonen door de schildklier afremmen. Deze tabletten dienen dagelijks gegeven te worden voor de rest van hun leven.
Om de juiste dosering vast te stellen zal er een aantal weken na het starten met de medicatie nogmaals bloed worden afgenomen om te bepalen of het gehalte aan schildklierhormoon voldoende gezakt is.
Er bestaat ook een schildklierremmende zalf die op de oorschelp gesmeerd kan worden. Deze schrijven wij echter alleen in uitzonderlijke gevallen voor, ook met het oog op uw eigen veiligheid.
Radioactief jodium
Het is ook mogelijk om het overactieve schildklierweefsel kapot te maken met een eenmalige behandeling met radioactief jodium. Deze behandeling wordt in Nederland alleen aangeboden bij Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden. In verband met de kleine hoeveelheid straling die vrij komt na deze behandeling wordt uw kat 6 dagen opgenomen in de kliniek. U kunt meer lezen over deze behandeling en de kosten hiervan op www.schildklierkat.nl.