Skip to content

Kat laten Inenten

Om uw kat tegen verschillende ziekten te beschermen raden wij aan om hem jaarlijks te laten vaccineren. Bij dit bezoek controleren wij gelijk de algehele gezondheid van uw kat en kan vlooien-, teken- en wormenbestrijding besproken worden.
Hieronder leest u meer over de kat laten inenten, het entschema, en de verschillende ziekten waartegen wij vaccineren in Nederland.

Kat laten inenten: Entschema

  • 9 weken: katten en niesziekte enting
  • 12 weken : herhaling katten en niesziekte enting
  • 1 jaar : weer herhaling katten en niesziekte enting

Hierna geven wij jaarlijks de enting tegen niesziekte en elke drie jaar tegen kattenziekte.

Katten die in pension gaan krijgen mogelijk een extra neusdruppel-enting tegen de Bordetella bacterie, die daar nog wel eens een belangrijke rol speelt in de niesziekte problematiek. Deze neusdruppel-enting geeft een jaar bescherming. Informeer vooraf bij uw pension of zij deze enting verplicht stellen.

Gaat uw kat mee naar het buitenland, dan zal deze ook geënt moeten worden tegen rabiës (hondsdolheid). Dit moet minimaal 21 dagen vóór vertrek gedaan zijn.

Ziekten

Kat laten inenten

Kattenziekte (Feline panleukopenie, ‘katten-parvo’)

Kattenziekte is een zeer besmettelijke en dodelijk verlopende aandoening. Het wordt veroorzaakt door het feline panleukopenie virus, dat erg lijkt op het parvo virus bij honden. Het zorgt voor heftige diarree klachten en tast ook de witte bloedcellen aan, waardoor de weerstand van de kat flink daalt en deze vatbaarder wordt voor andere infecties. Met name kittens komen hier doorgaans snel door te overlijden. Het virus wordt verspreid via de ontlasting en blijft nog zeer lang besmettelijk in de omgeving. Er is geen gerichte behandeling tegen het virus, maar vaccinatie is een goede manier om ziekte te voorkomen.

Kat laten inenten tegen Niesziekte

Niesziekte is een aandoening die door verschillende virussen veroorzaakt wordt, onder andere het feline herpesvirus en het feline calicivirus. Soms speelt ook de Bordetella bacterie een rol. Bij niesziekte zie je vaak de volgende klachten: niezen, neusuitvloeiing, oogontstekingen, gebrek aan eetlust, koorts en lusteloosheid. Met name bij jonge en oude katten (met een verminderde weerstand) zijn de klachten soms zeer ernstig en hebben vaak een dodelijke afloop. Katten geïnfecteerd met het feline herpesvirus ontwikkelen soms ook een chronische vorm van niesziekte; ze zullen dan levenslang klachten houden.
De ziekte wordt verspreid via direct contact, maar ook via speeksel of neusuitvloeiing. Er is geen gerichte behandeling tegen de virussen, maar vaccinatie helpt ziekte te voorkomen.