Skip to content

Sterilisatie & Castratie

kat-header-verbeterd

Sterilisatie & Castratie bij katten

Katten kunnen al vanaf een leeftijd van 6 maanden geslachtsrijp worden. Vanaf dat moment kunnen poezen drachtig worden en katers gaan sproeien in huis of weg gaan lopen. Om ongewenste zwangerschappen en gedragsproblemen te voorkomen is het dan ook aan te raden om uw kat te laten castreren of steriliseren. Hieronder meer over Sterilisatie & Castratie.

Sterilisatie

Bij een sterilisatie worden via een snede in de buik de eierstokken verwijderd. De baarmoeder wordt gecontroleerd en indien deze afwijkend is ook verwijderd. De poes zal hierna niet meer drachtig of krols kunnen worden. De meeste dieren herstellen vrij vlot van deze ingreep en willen graag de volgende dag al weer naar buiten. In verband met de narcose raden wij echter wel aan om uw poes enkele dagen binnen te houden, aangezien hun reactie vermogen iets vertraagd kan zijn. Sterilisatie kan vanaf 6 maanden leeftijd.

Krolsheid en zwangerschap kunnen ook voorkomen worden door middel van de “poezenpil”. Wij raden dit middel alleen aan in speciale gevallen om tijdelijk dracht te voorkomen. Langdurig gebruik van dit middel vergroot namelijk de kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Tevens moet de pil secuur gegeven worden, anders kan de poes toch nog zwanger worden. Sterilisatie verdient dus de voorkeur.

Castratie

Bij castratie worden via één of twee sneetjes in de balzak de testikels verwijderd. De kater zal hierna minder paringsdrang hebben en ook minder territoriaal zijn. Tot 3 weken na de ingreep kan de kater nog succesvol dekken, hierna zal hij niet meer in staat zijn om een poes te bevruchten. De meeste dieren herstellen vrij vlot van deze ingreep en willen graag de volgende dag al weer naar buiten. In verband met de narcose raden wij echter wel aan om uw kater enkele dagen binnen te houden, aangezien hun reactie vermogen iets vertraagd kan zijn. Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd.