Skip to content

E. cuniculi

konijn-header

Wat is het?

Encephalitozoon cuniculi of E. cuniculi is een protozo (eencellige parasiet) die bij konijnen voorkomt.

In het actieve stadium treedt E.cuniculi de cellen van het konijn binnen en gaat zich daar vermenigvuldigen. In de latente (rust) fase is de protozo wel aanwezig in het lichaam maar deelt hij zich niet.

E. cuniculi wordt via de urine van het konijn verspreid, maar zwangere konijnen kunnen het ook direct doorgeven aan hun ongeboren jongen.

Wat doet het?

Scheve kop door E. cuniculi

​Tijdens perioden van stress zal E. cuniculi in het actieve stadium treden en zal voor schade aan cellen zorgen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Afhankelijk van waar de protozo zich bevindt kan dit voor hersenproblemen, zenuwproblemen, nierproblemen of oogproblemen zorgen.

Typische klachten zijn dan ook een scheve kop, omrollen, verlamming van de achterhand, overmatig plassen, oogontstekingen of staar.

We zien klachten van E. cuniculi bij konijnen van alle leeftijden, maar met name oudere konijnen lijken er vaker last van te hebben.

Hoe stellen we de diagnose?

Het definitief aantonen van een E. cuniculi infectie is erg lastig. Er zijn verschillende testen mogelijk, zoals het meten van anti-lichamen in het bloed, het aantonen van E. cuniculi sporen in de urine of in het weefsel, maar helaas zijn al deze testen niet betrouwbaar genoeg om definitief te zeggen dat E. cuniculi de veroorzaker van de problemen is.

Daarom stellen wij de diagnose meestal op basis van de klinische klachten; vertoont het konijn problemen die passen bij een E. cuniculi infectie dan gaan we er vanuit dat hij het ook heeft en zullen we gelijk starten met een behandeling hier tegen.

Hoe kunnen we het behandelen?

De E. cuniculi protozo bestrijden we door gedurende vier weken te behandelen met een speciaal vloeibaar ontwormingsmiddel.

Afhankelijk van de klachten zijn er ook medicijnen nodig om pijn te bestrijden en het maagdarmkanaal op gang te houden. Sommige konijnen hebben moeite om zelf te eten en zullen gedwangvoerd moeten worden.

Een deel van de konijnen herstelt volledig, maar helaas zal een deel van de konijnen onvoldoende reageren op de medicijnen en klachten blijven houden. Euthanasie zal daarom in sommige gevallen nodig kunnen zijn.

Om verspreiding van de protozo naar andere konijnen te voorkomen is het belangrijk om het hok en voerbakjes etc. goed te ontsmetten met bijvoorbeeld bleekwater. Ook hitte van een stoomreiniger kan de E. cuniculi sporen doden.