Skip to content

Gebitsproblemen

konijn-header

Een konijn heeft een bijzonder gebit. Naast 4 snijtanden en 20 kiezen, heeft het konijn ook 2 stifttanden. Dit zijn kleine snijtandjes die achter de 2 snijtanden in de bovenkaak zitten. Wat het gebit ook bijzonder maakt is dat de tanden en kiezen levenslang door blijven groeien.

Meestal gaat dit zonder problemen, maar soms kan door verkeerde voeding (bv. te weinig calcium of vezels) of afwijkend kauwgedrag het toch mis gaan. De tanden en kiezen slijten dan niet goed op elkaar af, waardoor er scherpe punten (ook wel haken genoemd) ontstaan. Deze haken kunnen in de tong of in het wangslijmvlies prikken, en voor verwondingen zorgen.

Symptomen

In de meeste gevallen zal het konijn minder gaan eten of soms zelfs stoppen met eten. Dit is een serieuze zaak, want een konijn kan geen dag zonder eten! Als het maag-darmkanaal namelijk stil komt te liggen ontstaat snel een levensbedreigende situatie. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Andere aanwijzingen dat er iets mis kan zijn met het gebit van uw konijn zijn onder andere speekselen, ooguitvloeiïng (door ontstoken traanbuizen), slechte vachtconditie en vermageren.

Behandeling

De dierenarts zal met speciale instrumenten de haken verwijderen. Ook proberen we de oorzaak te achterhalen waardoor we herhaling kunnen voorkomen.

Afhankelijk van de toestand van het konijn zal er naast pijnstilling ook medicatie voor het maag-darmkanaal nodig zijn, en kan het nodig zijn om het konijn de eerste dagen te dwangvoeren tot het weer zelf gaat eten.

Dwangvoeding

Als een konijn zelf niet of onvoldoende eet, is het belangrijk om het bij te voeren. Hiervoor is speciale voeding ontwikkeld die rijk is aan de benodigde vezels en voedingsstoffen. Het oplosbare poeder wordt aangelengd met water tot een smakelijk papje, wat gemakkelijk met een spuit ingegeven kan worden in de bek. Zowel het poeder als een speciale voedingsspuit is bij ons te verkrijgen.

Tips voor het dwangvoeren:

  • Breng de tip van de spuit vanaf de zijkant in het bekje, net achter de snijtanden. Dit gaat makkelijker dan recht van voren.
  • Spuit telkens een klein beetje in het bekje en wacht tot het konijn dit heeft doorgeslikt.
  • Is het konijn erg bewegelijk, dan kan het helpen om het dier in een handdoek in te zwachtelen.

Meer tips of hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op!