Skip to content

Plakpoep

konijn-header

Bij een gezond konijn is de achterhand droog en schoon. In het verblijf zult u droge ronde keutels vinden en de speciale blindedarm-keutels zal het konijn hebben opgegeten.

Als er ontlasting aan de achterhand vastzit, ook wel plakpoep genoemd, dan is dit een teken van een gezondheidsprobleem.

Oorzaken

Verkeerde voeding is één van de belangrijkste oorzaken. Als een konijn bijvoorbeeld te veel waterige groenten krijgt, zal het natte keutels (diarree) ontwikkelen. Deze blijven dan aan de achterhand plakken. Ook te weinig vezels (hooi) in het dieet kan leiden tot afwijkende keutels.

Overgewicht kan ook leiden tot plakpoep. Konijnen met overgewicht zijn namelijk niet meer goed in staat hun eigen blindedarm-keutels op te eten, waardoor deze aan de achterhand blijven zitten. Een konijn dat goed op gewicht is heeft van bovenaf een duidelijk zichtbare taille (“peer-vorm”), een konijn met overgewicht heeft dit niet meer (“appel-vorm”).

Gebitsproblemen kunnen in sommige gevallen ook tot diarree leiden, omdat het konijn selectiever wordt met eten.

Risico’s

Naast dat aangekoekte ontlasting bij de achterhand voor flinke irritatie van de huid kan zorgen, is er nog een gezondheidsrisico waar u als eigenaar alert op moet zijn.
Vliegen zullen aangetrokken worden door de plakpoep en in deze warme vochtige omgeving graag hun eitjes leggen. Op een warme dag kunnen deze eitjes snel uitkomen, en zullen de maden zich voeden in hun directe omgeving. Dit betekent dat ze naast de ontlasting ook het konijn zelf zullen aanvreten. Zo’n madeninfectie, ookwel myiasis genoemd, kan binnen enkele uren zorgen voor forse schade aan de huid en een zeer ziek konijn.

Voorkomen is beter dan genezen, dus neem bij plakpoep contact op met uw dierenarts om de oorzaak te achterhalen en te behandelen. Daarnaast is dagelijks de achterhand van uw konijn controleren en indien nodig schoon te wassen raadzaam. In de warme zomermaanden kan een speciale vliegen-werende spray ook ingezet worden om myiasis te voorkomen.

Mocht u maden of kleine witte vliegeneitjes zien bij de achterhand van uw konijn, neem dan direct contact met ons op!