Sterilisatie & Castratie
In dit artikel vindt u gedetailleerde informatie over Sterilisatie & Castratie, evenals de aanbevolen leeftijd voor deze ingrepen. Konijnen zijn sociale dieren en geven er de voorkeur aan om samen te wonen met een ander konijn. Om ongewenste dekkingen en gedragsproblemen te voorkomen, is het echter belangrijk om uw konijn te laten castreren en/of steriliseren.
Sterilisatie
Bij de sterilisatie van een voedster, oftewel een vrouwelijk konijn, worden zowel de eierstokken als de baarmoeder volledig verwijderd. Deze procedure wordt uitgevoerd onder algehele narcose, waarbij een snede in de buik wordt gemaakt. Aan het einde van de operatie wordt de snede onderhuids gehecht. Het konijn krijgt tijdens en na de operatie voldoende pijnstilling. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat het maagdarmkanaal actief blijft door voeding te geven en indien nodig medicatie toe te dienen.
Sterilisatie is niet alleen belangrijk om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar het vermindert ook aanzienlijk het risico op kwaadaardige baarmoedertumoren. Als de sterilisatie op jonge leeftijd (vóór 3 jaar) wordt uitgevoerd, zijn er meestal nog geen schadelijke veranderingen in de baarmoeder opgetreden. Ons advies is om een voedster te laten steriliseren wanneer ze 6 maanden oud is.
Castratie
Bij de castratie van een rammelaar, oftewel een mannelijk konijn, worden de testikels volledig verwijderd. Net als bij sterilisatie gebeurt dit onder algehele narcose. Twee kleine snedes worden gemaakt in de balzakken, die vervolgens met losse hechtingen of wondlijm worden gesloten. Het is belangrijk om te weten dat een gecastreerd konijn niet direct onvruchtbaar is. Tot ongeveer 3 weken na de ingreep kan een rammelaar nog succesvol dekken. Houd hier dus rekening mee!
Castratie kan worden uitgevoerd vanaf een leeftijd van 4 maanden. Het wordt aanbevolen om de ingreep op jonge leeftijd uit te voeren, omdat dit helpt bij het voorkomen van ongewenst territoriaal gedrag en agressie bij mannelijke konijnen.
Door uw konijn te laten castreren of steriliseren, draagt u bij aan het welzijn en de gezondheid van uw huisdier. Deze ingrepen verminderen niet alleen het risico op ongewenste voortplanting, maar kunnen ook verschillende gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies en begeleiding bij het plannen van de sterilisatie of castratie van uw konijn.