Sterilisatie & Castratie

Konijnen wonen het liefste samen met een ander konijn. Om ongewenste dekkingen en gedragsproblemen te voorkomen is het wel belangrijk om uw konijn te laten castreren en/of steriliseren.

Hieronder wat meer informatie over de ingreep en de beste leeftijd om dit te laten doen.

Sterilisatie

Bij de sterilisatie van een voedster (vrouwelijk konijn) worden zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose via een snede in de buik, die aan het eind van de operatie onderhuids gehecht wordt. Ten tijde van de operatie en achteraf krijgt het konijn voldoende pijnstilling en wordt ervoor gewaakt dat het maagdarmkanaal in beweging blijft door voeding te geven, en indien nodig medicatie.

Sterilisatie is belangrijk, niet alleen om ongewenste zwangerschap te voorkomen, maar ook om de kans op kwaadaardige baarmoedertumoren weg te nemen. Zeker als dit op jonge leeftijd gebeurd (vóór 3 jaar oud) zijn er vaak nog geen schadelijke veranderingen aan de baarmoeder opgetreden. Ons advies is om een voedster op 6 maanden leeftijd te laten steriliseren.

Castratie

Bij de castratie van een rammelaar (mannelijk konijn) worden de testikels verwijderd. Dit gebeurt onder algehele narcose via twee kleine snedes in de balzakken, die aan het eind van de ingreep met losse hechtingen of wondlijm gesloten worden. Na castratie is een rammelaar niet direct onvruchtbaar; gedurende nog circa 3 weken na de ingreep kan hij succesvol dekken. Houd hier rekening mee!

Castratie kan vanaf een leeftijd van 4 maanden.