Skip to content

Voeding & huisvesting

konijn-header

Voor de gezondheid en het welzijn van konijnen zijn een aantal dingen erg belangrijk. Hieronder noemen wij een aantal belangrijke zaken wat betreft de voeding en huisvesting van het konijn.

Voeding

Konijnen zijn planteneters en zijn gewend om de hele dag door te grazen. Voor het maagdarmkanaal is het belangrijk dat zij voldoende vezels binnen krijgen. Hooi is dan ook de belangrijkste component van hun dieet.
Daarnaast kan je krachtvoer aanbieden en verse groenten of fruit.

Krachtvoer

Er zijn verschillende brokjes en voermengsels te verkrijgen voor konijnen. Wij raden aan om biks te geven, bijvoorbeeld Science Selective. Deze groene brokjes bevatten alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft, en in tegenstelling tot gemengde brokjes kunnen ze hierbij niet alleen de lekkere dingen eruit pikken.
Hoeveel moet een konijn per dag hier dan van hebben? Wij raden aan om 20 gram per kilo konijn per dag te geven. Een klein konijn van 1,5 kg heeft dus maar 30 gram brokjes per dag nodig! Geeft u meer brokjes, dan kan dit tot gezondheidsklachten leiden.

Groenten en fruit

De vuistregel wat groenten en fruit betreft is geef met mate! Een stukje wortel in plaats van de hele winterpeen is al genoeg om aan de voedingsbehoeften te voldoen.
Verder zijn er bepaalde groenten die diarree kunnen veroorzaken, omdat ze vrij veel vocht bevatten. Wees dus voorzichtig hiermee!
Geschikte groenten zijn onder andere: andijvie, witlof, wortel, paardenbloemen, broccoli, basilicum, boerenkool, paksoi.
Daarnaast vinden ze een stukje paprika of appel op z’n tijd ook erg lekker.

Huisvesting

Konijnen zijn groepsdieren. Ze spelen met elkaar, liggen graag tegen elkaar voor gezelschap en warmte, en maken elkaar schoon. Wij als mensen kunnen die rol onvoldoende overnemen, dus daarom is het beter om een konijn niet alleen te houden.
De beste combinatie is vaak een mannetje (rammelaar) en een vrouwtje (voedster) samen, uiteraard gecastreerd/gesteriliseerd, om te voorkomen dat er ongewenste nestjes geboren worden. Andere combinaties zijn natuurlijk ook mogelijk.

Een konijn heeft daarnaast voldoende beweging nodig. Zorg dat uw konijnen in een ruim hok zitten en voldoende ruimte hebben om te rennen (bijvoorbeeld in een ren of los in het huis). Voor twee dwergkonijnen wordt een hok aangeraden van ongeveer 150 x 80cm en daarbij circa 4 vierkante meter aan uitloop. Grotere konijnen hebben uiteraard meer ruimte nodig.

Meer lezen over de ideale huisvesting van uw konijnen? Klik dan hier voor de informatie pagina van het LICG.