Naar het buitenland

Er zijn een aantal verplichtingen als u met uw hond of kat naar het buitenland wilt reizen.

Allereerst wordt in alle landen die u vanuit Nederland bezoekt geëist dat uw dier is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Voor haast alle EU landen geldt dat ze willen dat de inenting minimaal 3 weken voor binnenkomst in het land is gegeven. Preventief geven we zelfs al het advies om tegen rabiës te enten als u naar (Zuid-)Limburg op vakantie gaat. Voor de Veluwe is het rabiës risico erg klein maar sommige campings vragen wel om een inenting tegen hondsdolheid.Ook Nederland eist een bloedonderzoek op rabiësantistoffen. Dit geldt met name voor dieren die van buiten de EU hier heen komen maar óók voor dieren die daar vanuit Nederland op vakantie mee naartoe zijn geweest. Voor die laatste groep moet er vóór vertrek een bloedonderzoek gedaan zijn. Enkele voorbeelden van landen waarvoor dit geldt zijn: Macedonië en Servië/Montenegro, maar ook Marokko en Turkije.

Uw dier moet een chip hebben of een duidelijk leesbare tatoeage. Alle honden die vanaf 1 april 2013 Nederland binnengebracht worden en langer dan drie maanden blijven, moeten verplicht gechipt zijn en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken.

Alle gegevens moeten in een internationaal erkend dierenpaspoort staan.

Een aantal landen vraagt vaak ook om een speciale ontworming en soms ook een tekenbehandeling, meestal binnen 1 tot 5 dagen voor u het land binnenkomt (vaak nog officieel door de dierenarts uitgevoerd en in het paspoort vermeld met stempel en handtekening en datum en tijd).

Dus als u naar een (bijzonder) buitenland gaat; informeer even op de praktijk naar de specifieke eisen. We hebben een map met informatie over alle eisen per land. Of kijk op www.licg.nl.

Voor katten en fretten gelden soms weer andere regels dan voor de hond. Ook hier geldt; informeer even bij ons, of kijk op www.licg.nl.