Skip to content

Ontwormen van Honden en Katten

Ontwormen van Honden en katten

Ontwormen van Honden en Katten: Een Essentiële Stap in Dierenzorg

Het ontwormen van honden en katten is een cruciaal aspect van verantwoord huisdierbezit en draagt niet alleen bij aan de gezondheid van de dieren, maar ook aan de volksgezondheid. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van regelmatig ontwormen en hoe het de algehele gezondheid van zowel huisdieren als mensen beïnvloedt.

De Stille Dreiging: Worminfecties bij Huisdieren

Het ontwormen van honden en katten is meer dan slechts een routineprocedure; het is een verdedigingslinie tegen een sluipende dreiging. Worminfecties bij huisdieren kunnen onopgemerkt blijven, maar hun impact op de gezondheid van de meeste volwassen dieren is minimaal. Desalniettemin schuilt er een potentieel volksgezondheidsrisico in de schaduwen.

Volksgezondheid in het Geding

Wist u dat wormeitjes, onzichtbaar voor het blote oog, hun weg kunnen vinden naar de speelplaats van kinderen? Het ontwormen van honden en katten is niet alleen een daad van zorg voor huisdieren; het is ook een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de gemeenschap. De wormeitjes, eenmaal verspreid in de omgeving, kunnen onbedoeld menselijke gastheren vinden en zo de volksgezondheid bedreigen.

Verborgen Verraders in de Ontlasting

Om de gezondheid van onze harige metgezellen te waarborgen, voeren we ontlastingonderzoek uit. Dit stelt ons in staat om te bepalen of er wormeieren aanwezig zijn en welke specifieke parasieten mogelijk hun weg naar het darmstelsel van huisdieren hebben gevonden. Hoewel ontlastingonderzoek een krachtig diagnostisch hulpmiddel is, houden we ons bij onze praktijk ook aan de algemene richtlijnen van Esccap.

Esccap: Europese Experts in Parasietenbestrijding

Esccap, de Europese specialisten met betrekking tot parasietenbestrijding, hebben uitgebreide richtlijnen opgesteld die wij als dierenartsenpraktijk nauwgezet volgen. Deze richtlijnen vormen de ruggengraat van ons ontwormingsprotocol en helpen ervoor te zorgen dat we effectief en efficiënt parasieten kunnen bestrijden, met inachtneming van de gezondheid van zowel dier als eigenaar.

De Onzichtbare Vijand Aanpakken

Het ontwormen van honden en katten is niet louter een reactieve maatregel; het is een proactieve stap om de onzichtbare vijand aan te pakken. Zelfs als huisdieren gezond lijken, kunnen wormen zich schuilhouden in het lichaam, klaar om toe te slaan wanneer de omstandigheden gunstig zijn. Onze dierenartsen raden daarom aan om ontworming te beschouwen als een integraal onderdeel van de algehele gezondheidszorg voor huisdieren.

Risico’s voor Jong en Oud

Het ontwormen van honden en katten is niet leeftijdsgebonden. Zowel jonge puppy’s en kittens als volwassen dieren moeten regelmatig worden ontwormd. Voor jonge dieren is dit van bijzonder belang, aangezien ze vatbaarder zijn voor infecties en de gevolgen ernstiger kunnen zijn. Volwassen dieren profiteren echter ook van regelmatige ontworming om hun gezondheid te waarborgen en te voorkomen dat ze onbedoeld dragers worden van potentieel schadelijke parasieten.

Het Ontwormingsproces: Eenvoudig en Effectief

Het ontwormen van honden en katten mag dan klinken als een complexe procedure, maar in werkelijkheid is het een eenvoudig en effectief proces. Verschillende ontwormingsmiddelen zijn beschikbaar, variërend van tabletten, pasta’s en pipetten, en onze dierenartsen kunnen het meest geschikte product aanbevelen op basis van de specifieke behoeften en levensstijl van uw huisdier.

Conclusie: Ontwormen van Honden en Katten

In de dynamische wereld van huisdierengezondheid is het ontwormen van honden en katten een onmisbare pijler. Het gaat niet alleen om het waarborgen van het welzijn van uw geliefde metgezel, maar ook om het nemen van verantwoordelijkheid voor de bredere gemeenschap. Als dierenartsenpraktijk staan we klaar om u te begeleiden in dit essentiële aspect van huisdierenzorg.

Dus, laten we samenwerken om de ‘Ontwormen van Honden en Katten’ niet alleen als een zorgplicht te zien, maar als een sleutel tot een gezonde toekomst voor onze huisdieren en de mensen om ons heen. Bij vragen of voor advies staan we altijd paraat, want de gezondheid van uw huisdier begint hier, in onze toegewijde dierenartsenpraktijk.

Overigens ontvangt u gratis ontwormingsproducten bij het afsluiten van ons zorgplan!

Meest Voorkomende Wormsoorten bij Honden en Katten

Ontwormen van honden en katten is niet alleen een algemene maatregel; het is een gerichte aanpak om de meest voorkomende wormsoorten te bestrijden. Hier zijn enkele van deze verraderlijke parasieten die we actief aanpakken:

Spoelwormen (Toxocara canis, Toxocara cati):

 • Overdraagbaar op mensen.
 • Vooral bij jonge dieren vaak aanwezig.
 • Kan leiden tot groeivertraging en darmproblemen.

Lintwormen (Dipylidium caninum, Taenia spp.):

 • Overgebracht door vlooien.
 • Zichtbaar als bewegende segmenten in ontlasting.
 • Kan gewichtsverlies veroorzaken.

Haakwormen (Ancylostoma spp.):

 • Infectie via orale opname, moedermelk of door de huid.
 • Veroorzaakt diarree en bloedarmoede.
 • Bij puppies soms fataal.

Zweepwormen (Trichuris spp.):

 • Gedijt goed in vochtige omgevingen.
 • Veroorzaakt darmontsteking en diarree.
 • Vooral bij honden in kennels een risico.

Longwormen (Angiostrongylus spp.):

 • Vaak aangetroffen in slakken en kikkers.
 • Veroorzaakt ademhalingsproblemen en hoesten.
 • Diagnose vereist vaak microscopisch onderzoek van de ontlasting.

Hartwormen (Dirofilaria immitis):

 • Overgebracht door muggenbeten.
 • Treft het hart en de longslagaders.
 • Kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen.
 • Komt voornamelijk voor in Zuid-Europa.