Skip to content

Overgewicht bij huisdieren

Overgewicht bij huisdieren

Overgewicht is een van de meeste voorkomende aandoeningen bij huisdieren en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Hieronder leest u meer over het ontstaan van overgewicht bij huisdieren, de gevolgen en wat we er aan kunnen doen.

Ontstaan

Overgewicht bij huisdieren

Simpel gezegd ontstaat overgewicht bij huisdieren als een dier meer calorieën binnenkrijgt dan dat het verbruikt. Dit kan zijn omdat het dier te veel te eten krijgt, ongebalanceerde voeding krijgt of omdat het dier te weinig beweegt. Ook zijn er enkele stofwisselingsziekten die ertoe kunnen leiden dat er minder calorieën worden verbrand en meer vetten worden opgeslagen.

Hoe weet u of uw huisdier te zwaar is? Bij een dier dat goed op gewicht is kunt u gemakkelijk de ribben voelen en van bovenaf de taille zien. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat uw huisdier overgewicht heeft. U kunt dan contact opnemen met ons om uw huisdier te laten wegen en een advies te krijgen over het ideale gewicht.

Gevolgen van overgewicht bij huisdieren

Overgewicht is belastend voor het hele lichaam, maar met name voor de gewrichten. Hierdoor zal uw huisdier sneller artrose ontwikkelen en steeds moeilijker kunnen bewegen. Daarnaast zal een dier met overgewicht zichzelf ook moeilijker kunnen wassen, wat gevolgen heeft voor de gezondheid van de huid en vacht. Ook zal een dier met overgewicht sneller oververhit raken bij warm weer. Tevens kan overgewicht leiden tot suikerziekte, een aandoening die (indien onbehandeld) dodelijke complicaties kan hebben.
Geschat wordt dat overgewicht bij huisdieren de levensverwachting met wel 2 jaar kan verkorten.

Behandeling van overgewicht

Om overgewicht tegen te gaan zullen we het dier moeten laten afvallen. Dit betekent dat we moeten zorgen dat de balans tussen hoeveel calorieën het dier binnenkrijgt en hoeveel het dier verbrandt weer hersteld wordt. Hiervoor kunnen we het dier meer laten bewegen en zullen we vaak ook het dier minder moeten voeren. Soms zal er een speciaal afval-dieet ingezet moeten worden.

Neem contact met ons op voor advies met betrekking tot de voeding of om deel te nemen aan het gewichtsprogramma.

Bij dieren waar het overgewicht is ontstaan als gevolg van een stofwisselingsziekte, zal naast bovenstaande maatregelen natuurlijk ook de aandoening behandeld moeten worden. Hiervoor krijgt u begeleiding van onze dierenartsen.