Skip to content

Teken bij huisdieren

Wat zijn teken?

Teken bij huisdieren zijn kleine parasieten met een rond lijfje en 8 pootjes. Er zijn verschillende tekensoorten, maar in Nederland komen de Ixodes en Dermacentor teek het meest voor.

teken bij huisdieren

​Teken hebben in hun leven 3 verschillende gastheren nodig. In de omgeving wachten ze in het gras of laag struikgewas tot er een geschikte gastheer langs komt, waarbij de jonge stadia zich vaak op kleine dieren laten vallen en de volwassen stadia op onze huisdieren óf op onszelf aanhechten. 

Teken zijn actief vanaf een omgevingstemperatuur van ongeveer 7 graden Celsius. Daarnaast houden ze ook van een beetje vochtige omgeving, waardoor we met name in het voorjaar (maart/april) en het najaar (september/oktober) veel teken zien. Maar onder de juiste omstandigheden kunnen teken het hele jaar door actief blijven. Teken kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen.

Wat doen teken bij huisdieren?

Zodra een teek op een gastheer zit, zal deze zich vastbijten en zich voeden met bloed. Hierdoor zwelt het lichaam van de teek op. Een volgezogen teek zal er uitzien als een soort grijs-bruine wrat of rozijn. Ze hebben de voorkeur voor de onbehaarde of dunbehaarde delen van het lichaam, zoals de kop, oren, oksels, tussen de tenen, in de liezen of rond de anus.

Door de beet van de teek zal er lokale irritatie van de huid ontstaan. Daarnaast zijn teken ook dragers van verschillende ziekten die zij kunnen overbrengen via hun speeksel. Bekende voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Lyme (Borrelia), babesiose (Babesia), ehrlichiose (Ehrlichia), anaplasmose (Anaplasma) en tick-borne-encephalitis. Sommige van deze ziekteverwekkers zijn tot nu toe alleen bij teken in het buitenland aangetroffen.

teken bij huisdieren

Hoe kunnen we het behandelen?

Als u teken bij huisdieren aantreft is het verstandig om deze zo snel mogelijk te verwijderen; hoe eerder de teken verwijderd worden, hoe kleiner de kans op de overdracht van ziekten.

U kunt een teek het beste verwijderen met behulp van een speciale tang of pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en gebruik een draaiende beweging om hem volledig te verwijderen. Probeer niet het lijfje vast te pakken of hierin te knijpen; hierdoor kan de teek namelijk kapot gaan óf snel nog speeksel uitspugen met daarin mogelijk ziekteverwekkers. Ook verdoven van een teek met alcohol of verwarmen met een lucifer raden wij sterk af, omdat door de stress hiervan de teek ook extra speeksel zal vrijgeven.

Hoe kunnen we teken bij huisdieren voorkomen?

U kunt uw huisdier behandelen met speciale middelen die teken doden. Vaak beschermen deze ook gelijk tegen vlooien. Er zijn druppels voor in de nek, halsbanden en tabletten op de markt.

Verder is het belangrijk om met name in het voor- en najaar regelmatig de vacht van uw huisdier te controleren en teken gelijk te verwijderen. Het kan ook verstandig zijn om gebieden waar veel teken zijn te vermijden, bijv. gebieden in het bos waar veel konijnen en herten zijn.