Skip to content

Vakantie Checklist Huisdieren

Om u te helpen met de planning van uw vakantie hebben we hieronder een korte “Vakantie Checklist Huisdieren” gemaakt, zodat ook uw huisdier van de vakantie kan genieten!

Uw huisdier blijft thuis

 • Als uw huisdier niet mee gaat op vakantie, dan zult u tijdig opvang moet regelen. Hiervoor kunt u uw dier onderbrengen bij een pension of een kennis/familielid/goede buur vragen om uw huisdier te verzorgen.
  • Voor een pension is een geldige vaccinatie verplicht. Zorg dat uiterlijk twee weken van te voren de benodidge vaccinaties gegeven zijn.
  • Maak goede afspraken met de verzorger van uw huisdier wat te doen in geval van ziekte. Laat de gegevens van uw dierenarts voor de zekerheid bij hen achter.
 • Behandel uw huisdier voor vertrek tegen parasieten zoals vlooien, teken en wormen. Hiermee voorkomt u ongewenste bezoekers bij thuiskomst!
 • Staat uw huisdier op medicatie? Zorg dat u voldoende voorraad in huis heeft. Houdt er rekening mee dat wij soms medicatie voor u moeten bestellen, dus geef dit tijdig aan ons door zodat u het voor vertrek in huis heeft! Hetzelfde geldt uiteraard ook voor dieetvoer.
Vakantie checklist huisdieren

Uw huisdier gaat mee

 • Voor reizen naar het buitenland zijn een chip, een Europees paspoort en een geldige rabiësvaccinatie verplicht. De rabiësvaccinatie dient uiterlijk 3 weken voor vertrek gegeven te zijn!
  • Sommige landen eisen een rabiëstiter als bewijs van de vaccinatie. Deze bloedtest kan pas uitgevoerd worden een aantal weken ná vaccinatie en het duurt vaak enkele weken voordat de uitslag bekend is. Het hele proces kan al snel 2 maanden duren, dus begin hier tijdig mee.
   U kunt op www.licg.nl kijken of een rabiëstiter voor uw vakantieland verplicht is.
 • Behandel uw huisdier voor vertrek tegen parasieten zoals vlooien, teken en wormen.
  • Sommige landen eisen dat de ontworming gegeven en afgetekend wordt in het paspoort door een dierenarts. U kunt bij de invoereisen op www.licg.nl zien of dit voor uw vakantiebestemming geldt.
  • In sommige landen kan het raadzaam zijn om extra te beschermen tegen zandvliegen en hartworm. Neem gerust contact met ons op voor advies op maat!
 • Staat uw huisdier op medicatie? Zorg dat u voldoende voorraad mee neemt. Houdt er rekening mee dat wij soms medicatie voor u moeten bestellen, dus geef dit tijdig aan ons door zodat u het voor vertrek in huis heeft! Hetzelfde geldt uiteraard ook voor dieetvoer.
  • Voor sommige medicatie is het verplicht dat u een bijsluiter of patiëntendossier kan laten zien als u het mee de grens over wilt nemen.
 • Wordt uw hond snel misselijk in de auto? Overleg dan met ons, mogelijk kunnen supplementen of medicatie tegen reisziekte uw dier helpen. 
 • In het buitenland kunnen soms andere regels gelden voor huisdieren dan hier. Zo kan het verplicht zijn om uw hond een muilkorf om te doen in openbare gelegenheden, of mag uw huisdier niet los in de auto vervoerd worden. Controleer de regels van uw vakantiebestemming én de landen waar u doorheen reist vooraf op www.licg.nl

Vakantie Checklist Huisdieren samengevat:

Met deze nuttige Vakantie checklist huisdieren in de hand bent u goed op weg om uw vakantie tot een geweldige ervaring te maken, zowel voor uzelf als voor uw trouwe metgezel. Of uw pluizige vriend nu thuisblijft of deel uitmaakt van uw reis, zorg ervoor dat u alle noodzakelijke stappen onderneemt om hun welzijn te waarborgen.

Voor diegenen waarvan de viervoeter thuis achterblijft, is het regelen van passende opvang van groot belang. Of het nu een gerenommeerd pension is of een vriendelijke buur, maak duidelijke afspraken en zorg ervoor dat uw huisdier goed verzorgd wordt in uw afwezigheid. Vergeet niet de vaccinaties, medicatie, en een grondige bescherming tegen parasieten op orde te hebben voordat u vertrekt.

Als uw huisdier de reis met u mee maakt, wees dan voorbereid op de internationale regels en voorschriften. Van chips tot rabiësvaccinaties, controleer alle vereisten en begin op tijd met de nodige procedures. Denk aan bescherming tegen parasieten, mogelijke invoereisen, en eventuele medicatie die uw huisdier nodig heeft.

Of het nu een lokaal uitje is of een exotische vakantiebestemming, uw huisdier verdient een vakantie net zo fantastisch als die van u. Neem de tijd om te genieten van elke moment samen, legendarische staartkwispels en onvergetelijke avonturen. Dus, pak die koffer in, bevestig de riem, en maak van uw vakantie een gedenkwaardig feest voor u én uw harige metgezel!