Wat is Voedselallergie?
Voedselallergie is een overreactie van het immuunsysteem op een bepaald ingrediënt in het voer. Voedselallergie komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij honden als bij katten. Hoewel we klachten vaak voor het eerst zien op jonge leeftijd, kan het op elke leeftijd ontstaan.
De meest voorkomende ingrediënten die een allergische reactie opwekken (allergenen) bij de hond zijn rund, zuivel en kip, maar in theorie kan elk bestanddeel van het voer een allergische reactie geven. Vaak heeft een dier al langere tijd hetzelfde voer gehad zonder problemen, en ontwikkelt het pas later de allergie.
Wat zijn de klachten die optreden bij Voedselallergie ?
De meest voorkomende vorm van voedselallergie geeft huidklachten, maar ook maagdarmklachten kunnen voorkomen.
Zo zullen veel dieren met een voedselallergie jeuk krijgen, met name bij de oren, de poten, de oksels en de liezen. De huid is rood en kan door het krabben kapot gaan. Soms zijn regelmatig terugkerende oorontstekingen het enige verschijnsel van een voedselallergie.
Ongeveer 10-15% van de dieren met een voedselallergie zal (ook) maagdarmklachten vertonen, waarbij vooral aan diarree gedacht moet worden.
Hoe stellen we de diagnose?
Het is belangrijk om eerst andere oorzaken van huidklachten en/of maagdarmklachten uit te sluiten. Dit doen we met behulp van uitgebreid klinisch onderzoek en aanvullend onderzoek zoals huidafkrabsels, schimmelkweek en/of ontlastingsonderzoek.
Indien we geen externe oorzaken hebben gevonden óf deze hebben behandeld maar de klachten niet over gaan, dan wordt het tijd voor de volgende stap qua diagnostiek: het eliminatie dieet.
Dieren die we verdenken van een voedselallergie worden gedurende 6 tot 8 weken op een strikt dieet gezet. Dit kan een zelfbereid dieet zijn van aardappel of rijst met een nieuw soort eiwit (bijvoorbeeld paard of geit), maar er bestaan ook commerciële dieetvoedingen op basis van een unieke eiwitbron of op basis van gehydrolyseerd eiwit. In dit laatste voer zijn de eiwitten zo bewerkt dat zij in de meeste gevallen te klein zijn om een allergische reactie op te wekken.
Het doel van het eliminatie dieet is om te testen of de klachten verdwijnen als het dier geen allergenen meer binnen krijgt. Het is daarom erg belangrijk dat er naast het dieet geen extraatjes worden gegeven! Deze kunnen namelijk weer een allergische reactie geven, waardoor we een verkeerd beeld krijgen van het effect van het dieet.
Als na 6 tot 8 weken strikt het eliminatie dieet volgen de klachten zijn verdwenen, hebben we de diagnose voedselallergie gesteld. Om er precies achter te komen waar uw huisdier allergisch voor is zouden wij het afweersysteem moeten uitdagen; we geven dan weer een beetje van het oude voer en kijken of de klachten dan weer terug komen.
Hoe kunnen we Voedselallergie behandelen?
Veel eigenaren kiezen er voor om hun huisdier op het eliminatie dieet te houden, omdat ze blij zijn dat hun huisdier eindelijk klachten-vrij is. Bij een goed samengesteld commerciëel voer is dit ook geen enkel probleem en zal uw dier geen tekorten krijgen, bij een zelfbereid dieet moet dit onderzocht worden.
We kunnen echter ook een voeding gaan zoeken die past bij het afweersysteem van uw dier; een voer dat dus niet het ingrediënt bevat waar allergisch op wordt gereageerd. Dit is vaak een kwestie van uitproberen en kan betekenen dat er bij een verkeerde keuze tijdelijk klachten terugkeren. Wij zullen u en uw dier uiteraard begeleiden in dit proces.
Voedselallergie is niet te genezen en uw dier zal dus levenslang aangepaste voeding moeten krijgen om klachten te voorkomen. Gelukkig kunnen ze hier zonder problemen heel oud mee worden.