Vaccicheck, titeren, titerbepaling..
Misschien heeft u deze termen wel eens gehoord, maar heeft u er nog vragen over. Hieronder leggen wij graag nog het een en ander uit.
Vaccineren & antilichamen
Jaarlijks vaccineren we honden en katten tegen verschillende ziekten. Met de enting zorgen we dat het lichaam van het dier antilichamen gaat aanmaken tegen deze ziekten, waardoor het dier er beschermd tegen is. Als het dier daarna in contact komt met het virus of de bacterie die de ziekte veroorzaken, zal hij (bijna) niet ziek worden.
Ondertussen weten we dat de antilichamen die opgebouwd worden na bepaalde vaccinaties lánger dan een jaar in het lichaam blijven. Voor honden geldt dit bij entingen tegen Hondenziekte (Distemper), Hepatitis (leverontsteking) en Parvo. Bij katten geldt dit voor de enting tegen Kattenziekte. Daarom enten wij bij volwassen dieren nu elke 3 jaar hier tegen.
De entingen tegen Leptospirose (o.a. Ziekte van Weil) bij de hond en Niesziekte bij de kat geven slechts een jaar bescherming. Daarom herhalen wij deze ook jaarlijks.
Titerbepaling & Vaccicheck
Sinds enkele jaren bestaat er de mogelijkheid om voor een individuele hond* te bepalen of deze nog voldoende antilichamen heeft tegen Hondenziekte, Hepatitis en Parvo. Dit wordt gedaan door bloed af te nemen en te testen met behulp van de Vaccicheck. Het resultaat laat zien of de hond nog voldoende bescherming (een goede antilichaam-titer) heeft tegen deze ziekten óf dat er weer een enting nodig is.
* Er is ook een Vaccicheck beschikbaar voor de kat, die test op antilichamen tegen Kattenziekte. Deze wordt echter nog vrij weinig gebruikt.
Voordelen van titeren
- U weet zeker hoe het staat met de bescherming van uw hond.
- Uw hond wordt op maat gevaccineerd.
Nadelen van titeren
- Er moet bloed worden afgenomen voor de test; dit kan voor sommige honden erg stressvol zijn.
- Er kan geen bepaling gedaan worden voor Leptospirose; deze enting blijft dus jaarlijks noodzakelijk.
- Tegen Hondenziekte en Hepatitis zijn geen losse vaccins verkrijgbaar; dit betekent dat als de titer te laag is voor één van deze ziekten je automatisch voor alle drie (Hondenziekte, Hepatitis, Parvo) zal moeten vaccineren.
- Er is meer tijd nodig en de kosten zijn hoger.
Wanneer titeren
Bij de volwassen hond kunnen we besluiten om een titerbepaling te doen als hij weer toe is aan de “grote cocktail” enting. Volgens het reguliere schema zou dit kunnen vanaf 4 jaar leeftijd. Als dan blijkt dat de bescherming nog voldoende is, hoeft de hond pas weer 3 jaar later getest/gevaccineerd worden voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvo. De vaccinatie voor Leptospirose blijft jaarlijks nodig.
We kunnen ook op 1 jaar leeftijd al een titerbepaling doen om te kijken of er nog voldoende bescherming is. Echter is dan het advies om jaarlijks te hertesten.
Bij pups zou de Vaccicheck-test gebruikt kunnen worden om het optimale moment van inenten te bepalen. Echter betekent dit dat er elke 2-3 weken bloed af genomen zou moeten worden. Wij sluiten ons daarom aan bij de consensus vanuit de KNMvD en raden aan bij pups niet te titeren, maar het normale ent-schema te volgen.
Meer weten over de Vaccicheck? Lees verder op www.vaccicheck.nl